Mi fán terem az őszibarack?
A hamvas héjú őszibarack július közepétől szeptember elejéig kapható nyersen a piacon. Szerintünk mindenki szereti, de nézzük, miért kell kedvelnünk?
Húsa zöld, sárgásfehér, sötétvörössel áttört zöldesfehér színekben pompázik. Magvaváló és duránci fajtái egyaránt kedveltek.
A „perzsa alma” története
A rózsafélék családjának (Rosaceae) tagja, közeli rokonai a sárgabarack, a szilva. Latin (Prunus persica) neve azt sugallja, hogy a Perzsiából származik – ám ez a feltételezés nem állja meg a helyét. Őshazája Kína, ahol termesztésével régóta foglalkoznak. Első írásos említése az időszámításunk előtti tizedik évszázadra nyúlik vissza. A kínai taoizmus a legszentebb növénynek tartotta.
A legenda szerint létezik egy háromezer évenként virágba boruló őszibarackfa. Aki gyümölcséből eszik, örök életre számíthat.
A perzsák közvetítésével a gyümölcs eljutott a Földközi-tenger környékére, ahol az éghajlat kedvező volt a megtelepedéséhez. Angliába a 12. században került, ám a viktoriánus udvarban már napi rendszerességgel, csemegeként tálalták.
Kínában napjainkban is nagyra becsülik az őszibarackot. Több mint 700 fajtáját termesztik. Születésnapi fogásként tálalják, fogyasztásától szerencsét és hosszú életet remélnek.
Az egészséges őszibarack
A gyümölcs sok káliumot tartalmaz. Magas az A- és C-vitamin tartalma.
A szervezet védekező rendszerének erősítésével ellenálló képességünket növeli. Segít az elöregedett szöveti részek megújulásában, karbantartja a csontokat és fogazatunkat. Hozzájárul bőrünk egészségéhez. Antioxidáns hatású: mérsékli az öregedési folyamatok kellemetlen mellékhatásait; csökkenti egyes rákbetegségek kockázatát.
Enyhén hashajtó, vizelethajtó. Serkenti az emésztőnedvek kiválasztását
A leveléből készült teát bélférgek ellen használták.
Hogyan vásároljuk és tároljuk?
Az érett gyümölcs héja feszes, de nyomásra enged. Színe fajtától függő. Válasszunk foltoktól, nyomódásoktól mentes, illatozó egyedeket.
A kemény barack meg fog puhulni, de cukortartalma már nem emelkedik. A félérett barackot papírzacskóban, sötét helyen hamar érlelhetjük. A mellette tárolt alma meggyorsítja az érlelést.
Az érett őszibarackot hűvös helyen, szellős elrendezésben, más gyümölcsöktől távol három-négy napig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben négy-öt napig is eláll, ám fogyasztás előtt engedjük felmelegedni. Így zamatosabb lesz.
Konyhai tudnivalók
Csak felhasználás előtt mossuk meg.
A nyers barack húsa levegőn bebarnul. Ha édes ételt készítünk (pl. gyümölcsleves, vegyes gyümölcssaláta), akkor ananász vagy narancs levével öntözzük meg a barackszeleteket. Ha a készíteni kívánt étel elviseli a savanykásabb felhangokat, akkor a citromlé is megteszi.
Az őszibarackot sokféle édességben használhatjuk. Remekül díszíti az egyszerű süteményt és a tortákat.
Tápanyagai elsősorban nyersen érvényesülnek, ezért ha lehet, nyersen fogyasszuk. Íze jól harmonizál lágy sajtokkal.
Gyakran készítünk belőle kompótot. A főzéshez használatos lé lehet édesített víz, fűszeres vagy natúr bor vagy más ízesített lé. A megpuhított barack tölthető olajos magvakkal. Langyosan önálló desszertként, hidegen csokoládészósszal leöntve fogyasztható.
Hő hatására egyes fajták héja élvezhetetlen lesz: hámozáshoz mártsuk rövid ideig a barackot forrásban levő, majd hideg vízbe. Ne áztassuk feleslegesen a gyümölcsöt.
Receptek
Fűszeres őszibarackkompót (egyszerre csípős és édes)
- 1 Ek vaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb vöröshagyma
- 1 hegyes erős paprika
- 600 g őszibarack
- 200 g cukor vagy méz
- 0,8 dl brandy
- 1,5 dl almaecet
- só, borsikafű
Blansírozással hámozzuk le, majd daraboljuk kockákra az őszibarackot. Olvasszuk fel a vajat. 1-2 percig pirítsuk az apróra vágott zöldségeket. Adjuk hozzá a barackot. 2-3 percig kevergessük. Édesítsük, ízesítsük. Kis lángon a barack megpuhulásáig rotyogtassuk.
Őszibarackos kenyér (puha állagú sütemény)
- 250 g liszt
- 180 g méz
- 2 tojás
- 80 g vaj
- 300 g őszibarack pürésítve
- fahéj, sütőpor, vanília
- 100 g dió, pekándió vagy mandula, apróra vágva
Keverjük simára a vajat a mézzel. Adjuk hozzá a tojásokat, a barackot, majd a többi hozzávalót. Alaposan keverjük el. Melegítsük elő a sütőt 160-170oC-ra.
Öntsük a masszát kivajazott őzgerincformába, vagy tepsibe. 50-55 percig, illetve tűpróbáig süssük. Rácson hagyjuk kihűlni. A megadott mennyiségből kettő őzgerincforma telik ki.
Termesztési tanácsok
Az őszibarack melegigényes növény. Kifejezetten sok napfényre, fagytól védett déli lejtőre van szüksége. Félárnyékban, huzatos helyen, nedves talajú kertben fogékonyabb lesz betegségekre.
Támrendszerhez alakítva megterem déli fal mellett. A jó vízgazdálkodású, semleges, enyhén lúgos kémhatású talajokat kedveli.
Egyes fajtái önmeddőek – kérjünk tanácsot a gazdaboltban.
Őszi ültetéshez májusban készítsünk nagy gödröt. Töltsük fel komposzttal kevert kerti földdel és szórjunk bele kevés fahamut. Ültetés során bőségesen locsoljuk be.
A fát a körülötte elterített komposzt látja el tápanyaggal. Az őszibarack jól tűri a szárazságot, locsolására csak aszályos nyarakon lehet szükség.
A virágzás utolsó napjaiban metszést igényel: ekkor a különféle hajtástípusok jól megkülönböztethetőek. A virág- és hajtásrügyeket tartalmazó valódi termőhajtásokat minden évben metsszük fele hosszúságúra.
A csak virágrügyes ágak nem teremnek. Ezeket 1 szemre, a csak leveles ágakat 3-5 szemre vissza kell vágni. Előfordulnak még a virág- és levélrügyeket vegyesen hozó, igen rövid, szinte csokorszerű hajtások: mindet tartsuk meg. Ősszel egyetlen legalsó rügy meghagyásával vágjuk le a letermett vesszőket.
Jelentősebb gombás betegsége a tafrina: a fa friss levelei összesodródnak, lehullanak. Meleg, száraz évben a fa újra egészséges leveleket hoz és termés is lehetséges. Megelőzésképpen bordói lével permetezzünk februárban-március elején.
Legfontosabb rovarkártevői a levéltetvek. Ellenük olajos lemosó permetezéssel, az áttelelő peték elpusztításával védekezünk.
A barackmoly és a keleti gyümölcsmoly lárvái megrágják a hajtásokat és a gyümölcsöket. A molylepkék jelenlétéről feromoncsapdás megfigyeléssel győződhetünk meg. A Bacillus thuringiensis alapú Dipel elpusztítja a hernyókat.