Melyek a legegészségesebb élelmiszerek?

03 ápr. 2013 Administrator

vadcsipkebogyoEgy Németországban megjelent táplálkozástudományi könyv felsorolja a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek.

Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet? Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás. Ezért érdemes megbarátkozni a spenóttal is...

Brokkoli
A brokkolit sokan nevezik anti-rák zöldségnek. C és E vitaminja, valamint „A” provitaminja, felfegyverzi sejtjeinket a rákkeltő szabadgyökök támadása ellen. A "zöld csoda" rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert, és védenek a csontritkulás ellen.

Csipkebogyó
Hatóanyagai segítik a vérképzést, ellenállóvá tesznek a megfázással szemben, jó hatással vannak a vesére és fokozza a vizelet-kiválasztást.

marha4Sovány marhahús
Jó hatással van a bélműködésre, véd a cukorbetegség kialakulása ellen és serkenti az ellenállóképességet. Nagy mennyiségben tartalmaz cinket és hisztidint, mely fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti.

Sörélesztő
Rendkívül sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A béta-glükán (természetes élesztő-alkotóelem) fitten tartja az immunrendszert. Hogyan? Aktiválja a makrofágokat, a testben található "falósejteket", melyek elpusztítják az ellenséges organizmusokat, vírusokat, baktériumokat, továbbá antitestek termelődésére ösztönzi a szervezetet a kórokozók ellen.

spenot-en_wikinoticia_comSpenót
Folsavat és vasat tartalmaz. Várandós, szoptató nőknek, vashiányosoknak ajánlott. A folsav a férfiak számára is fontos az egészséges hímivarsejt-termelésben.

Szója
Egy adag szójabab annyi fehérjét tartalmaz, mint 150 gramm steak, és annyi esszenciális aminosavat, amennyire az emberi szervezetnek szüksége van, de azt előállítani nem tudja. A legtöbb szójababtermék gazdag rákellenes hatóanyagokban, véd a reuma és a cukorbetegség kialakulása ellen.

Tej
Valóságos kalciumbomba, mely segít megvédeni csontozatunkat és elkerülni a csontritkulást, azonkívül van benne tejfehérje, tejzsír, tejcukor, víz, sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem.

Tengeri lazac
Omega-3 zsírsavjajó hatással van a szívre, az erekre, az agyműködésre és az anyagcserére egyaránt. Jódot tartalmaz, mely serkenti a pajzsmirigyműködést, D-vitamin tartalma pedig hozzájárul az erős csontozathoz.

tojas2Tojás
Amilyen kicsi, olyan egészséges. A tyúktojás lecitint, koleszterint és alapvető zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, talán mindent, amire szervezetünknek szüksége van.

Zöld- és fekete tea
Feketetea rendszeresen fogyasztásával, csökkenthető a fogszuvasodás kialakulása. Fluoridtartalma erősíti a fogzománcot és gátolja a káros savak kialakulását a szájban. A zöldtea rengeteg aminosavjának köszönhetően, erősíti az immunrendszert.

Forrás: webbeteg.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek