Megelégelte a városi létet, egyedül él az erdélyi faluban

05 máj. 2015 Administrator

Az erdélyi Hargita megyében található Csíkszentlélek egyik falujában, Hosszúaszón mindössze egy ember lakik: Kánya Flórián.

kanya-florian

Kánya Flórián egy közel 100 éves házban lakik, és teljes mértékben elégedett az életkörülményekkel, hisz csend és nyugalom veszi körül. Hosszúaszón egykor sokkal többen éltek, a település 1974-ben néptelenedett el a szocialista területrendezés következtében.

Lakói Mindszentre, Szentlélekre költöztek, házaikat pedig csíkszeredaiak vásárolták fel és hétvégi házakká alakították. Borvízforrásai, enyhe éghajlata a környék kedvelt pihenőhelyévé teszi. 1910-ben 116 lakosa volt, mára viszont egy állandója lakója van. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Felcsíki járásához tartozott.

Borvizes források

Hosszúaszó egykori lakói a múltban főleg mezőgazdasággal foglalkoztak, de a település borvizes forrásáról is híres volt. Az 1900-as évek elején szekérrel szállították Bécsbe a helyben palackozott ásványvizet. Pál Péter, Csíkszentlélek polgármestere minden erejével azért küzd, hogy a nagy múltú település ne vesszen a múlt homályába, igaz, ő sem ott él.

“2010-ben felújítottuk a templomot, hisz a vallással kezdődik minden. Ezután a villamosítás következett, ami mintegy 500 ezer lejbe került. Most pedig az útfelújítás van napirenden” – számolt be a Digi24 hírtelevíziónak a községvezető. Hozzátette: az egyetlen reményt a falu számára a turizmus fellendítése jelenti.

Forrás

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek