Lejárt szavatosságú fűszerek hétköznapi haszna
Mielőtt a szemetesbe dobnánk idejét múlt fűszereinket, álljunk meg egy szóra, hisz ezek nemcsak ízesítésre, hanem számos más dologra is használhatók.
A jó hír, hogy hiába jár le a szavatossága egy-egy fűszernek, komolyabb gondot nem tudunk okozni magunknak a fogyasztásával. Persze ilyenkor már nem egészséges felhasználni a fűszereket, melyek "átlagéletkora" két-három év. A legjobb módja, hogy megállapítsuk, jó-e még az ízfokozónk, ha megvizsgáljuk színét és illatát. Amennyiben halovány vagy szagtalan a fűszer, úgy jobb, ha inkább már nem főzünk vele.
Főzött potpourri. - Még ha a fűszer nem is olyan erős illatú, mint a kezdetekben, az illóolaj-tartalma biztosan elég lesz, hogy illatossá tegye otthonunkat. Forraljunk fel egy fazék vizet a tűzhelyen, majd adjuk hozzá a potpurrit, esetleg egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vagy citrommal együtt.
Házi szappan. - A lejárt őrölt szegfűszeg és feketebors jótékony hatással van a bőrre, így házi készítesű szappanunkba nyugodtan tehetünk egy csipetnyit mindkettőből.
Hangya-, rovarriasztás. - A fűszerpaprika, vagy a chili kitűnő választás a rovarok távoltartására. Mindössze annyi a teendőnk, hogy az esti órákban beszórunk egy izzót paprikával, ami a szúnyogoknak, molylepkéknek biztosan nem tetszik majd. A feketeborsot a hangyák riasztására ajánljuk, az apró állatok ugyanis képtelenek elviselni a szagát.
Gombaölés. - A fahéjnál egyik fűszer sem képes jobban megakadályozni a szobanövények gombásodását. Spray formájában könnyen alkalmazhatjuk, csak keverjük össze a fahéjat meleg vízzel.
Illatosító zsákocska. - A zsálya, a kakukkfű, az oregánó és a szegfűszeg illata igen markáns, így a lakás dohos területeit napok alatt beillatosítják.
Festék. - Hazánkban egyelőre nem túl elterjedt, de valóban, fűszerek segítségével készíthetünk festéket. Vízzel kell összekeverni a kiválasztott fűszert, ami aztán raklapok átszínezésére szolgálhat.