Közeleg a tél: fokozottan figyeljünk házi kedvenceinkre!

07 nov. 2012 Vaskor Máté

kutya-crozetgazette_comA tél mindnyájunkhoz elér. Valaki rühelli a hideget, mások alig várják a havazást. Szeretjük vagy sem, a rideg évszakban vigyáznunk kell állatainkra.

Még csak november hónapban járunk, a fagyok máris beköszöntöttek, s házi kedvenceinkre a lehető legnagyobb figyelemmel kell ügyelnünk. A következőkben a téli legfontosabb teendőket soroljuk fel a kutyák és a macskák érdekében.

Beengedjük őket a lakásba? – Télen érdemes megfontolni, hogy beinvitáljuk kedvenceinket a házba, mert ők is ugyanúgy megérzik a hideget. Hisz egy gazdi sem akar jégcsapot látni reggel kutyájából, cicájából…

Nem mindig elég a bunda. – Ha mégis úgy döntünk, hogy a szabad levegőn éjszakáztatjuk állatunkat, akkor gondoskodjunk arról, hogy ne fázzon. A kutyák nagy többségének nem elég csupán a bundája, hogy melegen tartsa őket. Legyél a cimborája és alakíts ki neki egy száraz, hőtartó ólat vagy kennelt.

tal-torange_usA tálak eljegesedését meg kell előzni. – A kint élő állatok sokkal többet esznek télen, mint máskor, hogy az energia bevitellel fűtsék magukat. Hasonlóképpen fontos a friss víz is számukra. Tartsuk szemmel a tálakat, hogy ne válhasson bolhák korcsolyapályájává. Kisállataink nem igazán szeretnék a jeget nyalogatni hosszú percekig, hogy szomjukat oltsák.

A felelősségteljes étkeztetés. – A beltéri állatoknak teljesen különböző az étkezési szokásaik a szabadtéren élő társaiktól. Ők úgy takarítanak meg energiát, hogy többet alszanak a hideg évszakban. Olykor, ha sétáltatjuk, kiengedjük kedvencünket, akkor sem szaladgálnak, mert már túlsúlyosak. Érdemes tehát odafigyelni, hogy naponta hányszor és mivel etetjük „családtagunkat”.

autofolyas-care2A halálos ital. – A járművekből történő vegyszerkiömlések télen gyakoriak. A macskák, kutyák számára ez talán ízletes lehet, ugyanakkor már kis mértékben is halálhoz vezet. Ha a kedvencünk úgy kezd el viselkedni, mint egy részeg, akkor azonnal kérjünk állatorvostól segítséget. Ügyeljünk, hogy az állatunk ne férjen a garázs közelébe, s az utcán se kóvályogjon kocsik környékére.

Figyelem, sózottak az utak! – A téli időszakban nyílván mindannyian hozzászoktunk, hogy a járdákat sózzák. A kalcium- vagy nátrium-kloriddal beszórt utak égetik a jószágok tappancsát, nem mellesleg roncsolják a betont és a növényzetet.

A motorháztetőt imádják a cicák. – A macskák szeretnek kóborolni. A nagy hidegben előszeretettel találják meg az autók motorterét, ahol meleg van. Ez sajnos többször vezetett már katasztrófához, ha a sofőr épp akkor indult útnak. Egyszerű elkerülni az ilyen baleseteket, ha indulás előtt rákoppintunk a motorháztetőre, amitől megijed a cica és elszalad.

Forrás: care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek