Kezdd el ma: tégy valamit bolygónkért!

21 ápr. 2012 Fekécs Edit

foldnapja1A Föld napján néhány pontban megmutatjuk, melyek azok az egyszerű lépések, amelyek segítenek abban, hogy Te is bolygónk egyik „nagykövete” legyél.   
Szeretnéd, ha unokáid is látnának havat? Szeretnéd, ha a tiszta ivóvíz 20 év múlva is gond nélkül az asztalodon lenne, és a vidéki forrásvizek megmaradnának? Szeretnéd, ha növény- és állatvilágunk a maihoz hasonló változatosságban legyen jelen az életedben? Ha igen, akkor tedd meg az első lépést és kezdj felelősen gondolkodni bolygónk jövőjéről. Íme néhány tanács!
1. Először ismerkedj meg a témával. Sok könyv, újság, film és szervezet segít abban, hogy lásd, miként lehetsz részese a változásnak. Ha elég szenvedélyes és elkötelezett vagy a környezetvédelem iránt, biztos, hogy ismerőseidet is motíválttá teszed.

foldnapja22. Huszonegy nap nem a világ, de ahhoz, hogy egy cselekvés szokássá váljon, arra éppen elég. Határozz el valamit, például, hogy nejlonszatyor helyett vászontáskát használsz bevásárlásnál és légy elszánt 21 napig. Mind a mellett, hogy jó szokást alakítasz ki, példát mutatsz ismerőseidnek, barátaidnak is és talán követnek is. A közösségi médiát is használhatod e nemes cél érdekében. Miért kellene mindig csak a cukiságokat hintened? Cserkéssz az üzeneteid közé környezetvédelemmel kapcsolatos információkat is és ösztönözz másokat is a követésre.

3. Változtass a mindennapi rutinon és meglátod, nem csak az életed változik meg, hanem még pénzt is megtakarítasz. Időnként autó helyett utazz buszon, vásárolj energiatakarékos készülékeket, villanykörtét. Ruhaszárító program helyett teregesd ki a ruhákat, állítsd 50 fokra a vízmelegítőt.

4. Beszélj az éghajlatváltozásról barátaidnak, családodnak, munkatársaidnak. Mutass nekik könyv-, internet- vagy filmcímeket, hogy ők is tudjanak tájékozódni.

foldnapja35. Keress véleménybefolyásoló embereket. Gondold végig, milyen fórumokon, iskolai, munkahelyi összejöveteleken, vidéki rendezvényeken tudsz előadást tartani a környezetvédelem fontosságáról. Mindegy milyen területen dolgozol, keresd meg azokat a lehetőségeket, ahol befolyással lehetsz a változásokra!

6. Vedd fel a kapcsolatot a helyi vállalkozásokkal. Kérdezd meg őket, milyen lépéseket tesznek az éghajlatváltozás megoldásáért. Egyre több vállalatnak fontos, hogy odafigyeljen e területre is, mert folyamatosan nő a tudatos vásárlók száma, így a cégvezetőknek is fontos, hogy milyen vélemény alakul ki a cégről.

7. Csatlakozz egy környezetvédelmi szervezethez, amely segít terveid megvalósításában. Fantasztikus érzés egy olyan csapatban dolgozni, ahol az együtt gondolkodás és az együtt cselekvés van a fókuszban.
Tégy valamit a bolygóért! Kezdd el már ma!

További információért és segítségért fordulj ide, vagy ide, vagy ide!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek