Kecsketejben lakozik a szépség és az egészség

15 szept. 2012 S. Töttő Rita

0408kovacsleagidakxAz egészségmegőrzésben és a gasztronómiában is szerep jut a kecsketejnek, a belőle készült termékeknek, melyek egyesek szerint allergia ellen is jók.

A legtöbben sajt formájában, grillezve, salátával vagy éppen hústöltelékként ismerik a kecsketejet, pedig azt folyadékként is lehet fogyasztani. Annak ellenére, hogy az íze különbözik a tehéntejétől, amelynek bársonyossága és enyhe édessége mellett a kecskék itala kissé szokatlannak, kesernyésnek tűnik. A csákvári Nagy Sándor többet is tart e jópofa és szelíd jószágokból, és csak „területi karbantartóknak” nevezi őket.

– Elsősorban ugyanis nem a tejük miatt tartjuk őket, hanem azért, mert minden gazt eltüntetnek. A kecsketej csak melléktermék – mondja a vendéglátós, aki esküszik rá, hogy csökkenti az allergiás tüneteit a felforralt kecsketej. – Parlagfű allergiám van, amely az előző években erőteljesen mutatkozott, ám amióta tavaly júliusban elkezdtem inni a kecsketejet, nagyon kevés tünetem jött elő újra. Napi 3 decit ittam belőle, idén pedig felemeltem az adagot közel fél literre.

Sándor portájára napi 3 liter kerül az italból. Ennyit adnak az anyakecskék, ha épp nem szoptatják picinyüket.

tejtermek1- A tehéntejtől elsősorban csak ízvilágában tér el jelentősen a kecsketej – árulja el Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus, táplálkozási tanácsadó: – A kecsketejnek hasonló fehérjéje van, mint a tehéntejnek, ezért például annak, aki az utóbbira allergiás, a másikat sem szoktuk javasolni – mondja. Szerinte ettől függetlenül lehet, hogy egészségesebb a kecsketej, mint a tehéntej, de inkább az előállítási folyamatok miatt.

- A tehéntej gyártása nagyüzemi módszereket igényel, számtalan módon kezelik, antibiotikum maradványok lehetnek benne, sok helyütt porítják, majd újra tejjé alakítják. Mivel a kecsketejjel kisebb mértékben foglalkoznak, ezért kevesebb gyártási folyamaton is esik át. Tehát szerintem a bioélelmezés szempontjából lehet fontos táplálék. A kecsketejet azonban nem csak tápanyagként hasznosíthatjuk: dédanyáink titkos szépségfegyvere, a kecsketej fürdő manapság sem megvetendő, hiszen csodásan hidratál, visszazsírosítja a kiszáradt bőrt, valamint fontos ásványi anyagokkal (magnézium, kálcium) látja el – mondta a dietetikus.

Forrás: fmh.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek