Kecskéket tart és madarakat keltet a tamburás népi hangszerkészítő

08 okt. 2012 Mészáros B. Endre

tambura1Az amerikai Beatles, a The Byrds több mint 45 éve a Mr. Tambourine Man című dallal lett világhírű. Tambura ide vagy oda, kis hazánkban más a helyzet.
Fura fintora a sorsnak, hogy a magyar tamburás ember, az ország egyik legjobb hangszerkészítője, az ócsárdi Boczán Béla viszont jó ideje csak a madarakból tud megélni.

Boczán Béla 1958-ban született Pécsett. Itt járt általánosba, Budapesten szerzett hangszerkészítő képesítést. Tőle vásárolt Benkő Dánieltől Sebő Ferencig a hazai előadóművészek többsége. A pécsi, Király utca végi hangszerüzletet több évtizeden át együtt vitte a család, de ma már csak hobbiból készít hangszereket. Feleségével, Ildikóval Ócsárdon élnek, fiuk, Zsolt Londonban dolgozik.

– Hogy lett „tamburás ember”?
– Apám, nagyapám és a nagybátyáim is hangszerkészítők voltak, és a különböző tamburák voltak mindenkor a legjobb munkáink. Ma már a dinasztiából én vagyok az utolsó bölény, pedig Pécsett, a Király utca végén több mint száz éven át állt és virágzott a hangszerüzletünk.

tambura2– Mi hozta a mesterség végóráit?
– A rendszerváltás szinte kitörölte az igényt a különleges középkori és népi hangszerek iránt. A szintetizátor olyannyira kiszorított mindent, hogy az emberek ma egy okostelefont többre tartanak, mint egy mesterhangszert.

– Az évek során húszféle vonós, pengetős változatban legyártott több száz hangszert. Melyikre a legbüszkébb?
– A szívem csücske a lant, de a remekemnek a saját gitáromat tartom. Peruból hoztam hozzá alapanyagot, s ebben benne van a lelkem is, legalább hússzor annyit ér, mint a mai dobgitárok.

– Akkor ezek szerint nemcsak feszegeti a húrokat, de olykor meg is szólaltatja?
– A pengetős hangszereimmel elboldogulok bármiféle zenekarban. Nálunk ugyanis a mestervizsgán elvárás volt, hogy amit csináltunk, azon játszani is tudjunk. Most is van egy kis világzenei bandám Kárikittyom elnevezéssel.

– Hangszert már csak hobbiból készít. De akkor miből él?
– Kecskéket tartok, madarakat keltetek, baromfit meg fürjeket, és nyulakat tenyésztek.

Forrás: bama.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek