Jubilál az Akli MajorPiac: malacok és juhok is köszönthetik a vendégeket

24 jún. 2012 Vaskor István

akli4Egyéves lesz az Akli MajorPiac. A jubileumi rendezvényre 2012. június 30-án kerül sor közös kenyérsütéssel, méhészeti- és sajtkészítési bemutatóval. 

A bakonyi erdők ölén Zirctől néhány kilométerre a Bakonybél fele vezető úton fekszik Akli Major, a ciszterciek egykori udvarháza. Akliban szombatonként megpezsdül az élet: az Akli MajorPiac már egy éve konyhakerti és kulturális piactérként várja mindazokat, akik keresik a kiváló minőségű kézműves magyar élelmiszereket, az ökológiailag tiszta gazdálkodásból származó helyi termékeket, szeretnének közvetlenül a termelőktől vásárolni.

akli2 Ám az Akli MajorPiac nem csupán az alapvető élelmiszerek beszerezési helye, több annál! Ez a sajátos hangulatú piac gasztropiacnak és élménypiacnak is nevezhető, ahol kóstolható és beszerezhető helyi termékek sokasága kínálja magát: szürke marha füstölt áru, frissen vágott szürke marha borjúhús, cigája juhhús havonta váltakozó ütemben. Friss tejtermékek, kézműves sajtok, fajtamézek és mézkülönlegességek, házi- és erdei gyümölcsszörpök és lekvárok, tönkölytermékek, bioborok, kézműves csokoládék és bon-bonok, házi sütemények és rétesek, kemencében sült kenyerek, savanyúságok, mustárok, hidegen sajtolt napraforgó étolaj.

akli1Akli Major vidéki báját fokozza az udvaron komótosan járó-kelő négylábú lakók jelenléte. Előfordulhat, hogy a házigazdák helyett néhány csüngő hasú malac vagy egy juhnyáj fogadja a látogatókat a boltíves kapuban. Az önkéntes juhászkodás és malacvakargatás után a gyerekeknek lehetőségük van a Muki nevű pónilóval tenni egy kört a major udvarán, mielőtt elindulnak a zegzugos épület bebarangolására. A kovácsműhelyben tett erőpróbán elveszett energiát a barokk konyha kemencéjében frissen sült kenyérlángos rögtön pótolni is tudja. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kellemes kikapcsolódás az itteni látogatás.
Akli MajorPiac elmúlt egy éve kiváló példa arra, hogy hasonló kezdeményezéseknek van létjogosultsága hazánkban. Ez alkalomból június 30-án a piac közössége színes programokkal várja látogatóit.

akli3Akli Major jelenleg felújításra váró épületegyüttese az Akli Majorért Műemlék Alapítvány (AMMA) kezelésében arra hivatott, hogy XVIII-XIX. századi uradalmi majorsági gazdálkodás és életforma elemeit bemutassa a majorba látogatók számára. A pajtákat, magtárat, kovácsműhelyt, istállókat, gyümölcsőrző házat, barokk konyhákat és kúriát, klasszicista apáti lakást és a ma is működő barokk kápolnát magába foglaló kerített udvarház kiemelkedő agrártörténeti műemlék. Az egykori tejházban, az épületegyüttes egyetlen felújított részében alakították ki az Akli MajorBoltot, ahol hétköznapokon is van lehetőség helyi termékek beszerzésére.

Akli Major lakói, az AMMA létrehozói: Eszter és Tamás két gyermekükkel a fővárosi nyüzsgő életet cserélték le a vidék nyugalmára és költöztek a Bakonyban. Terveik szerint a major épített környezete nyújt majd keretet egy élő szabadtéri múzeum számára, ahol az érdeklődök kirándulások, táborok keretében ismerkedhetnek meg a különböző mesterségekkel, tevékenységekkel, mint például a sajtkészítés és a méhészkedés.

Bővebb információ:
Vajda Eszter   06/20/621-9904, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Akli Majorért Műemlék Alapítvány, 8420 Zirc Akli Major, 88/445-185
www.aklimajor.hu www.facebook.com/akli.piac
Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek