Jeles tavaszi napok a vidék életében

22 ápr. 2012 Kadlót Kati

majusfa2A régi „naptári” rendhez most is igazodhatunk, csak figyeljünk jól a szokásokra! A valaha élt vidéki ember a tavasz munkáit és ünnepeit is tisztelte. 
Az egyre kellemesebb, záporokkal tarkított, simogató tavaszi napsütésben, irány a zöld, a park és főként a kert! Itt a kerti munkák ideje. Vidéken úgy tartja a mondás: ha zsebünket, vagy „bukszánkat” pénz nélkül érte az első kakukkszó, ne szomorkodjunk, lehetőség lesz még jövőre is…! De nézzük a legjelesebb tavaszi „falusi” napokat és az ehhez kacsolódó szokásokat.
Gyümölcsoltó Boldogasszony (március 25.): a gyümölcsösökben kezdeni lehet a szemzést, oltást.
Szent György napja (április 24.)/: ekkorra az idősek szerint „minden magnak a fődben kell lennie, a csordát ki kell hajtani!”
Márk napja (április 25.): ekkor szentelték a búzát. A határban növő friss búzaszálakból koszorút kötöttek, és a keresztre akasztották, így mentek ki a határba, ahol a pap megáldotta a termőföldet is. Nagyanyáink e nap előtt sosem ültették el a babot, mert nagy esélye volt, hogy még lefagyhat.
majusfa1Május elseje: a felvonulások, majálisok napja. Falun ez a „májfa”, azaz májusfa állítás másnapja, ugyanis a májusfát április utolsó napján állították a lányos házaknál.
A házak kerítéseit sokszor szalaggal, lombos nyírfagallyakkal díszítették az ünnep tiszteletére. A fiúk az erdőre mentek növendék nyírfáért, amit a nekik tetsző, kiszemelt lánynak vittek „Kendőt a májfára!” rikkantással. A lányok megvendégelték őket, a májusfát kendővel, szalagokkal díszítették. Ezt a család férfi tagjai állították föl, általában a kerítés mellé rögzítették. Ha a legény kilétét titokban akarta tartani, este, sötétben vitte, hogy ne lássák őt.
Ha a fiatalok jegyben jártak, de esküvőt a fiús család még nem tervezett, akkor rózsaszín-, ha már az esküvőt tervezték, akkor fehér hortenzia virágkosarat kapott a lány, amiért illett válasz ajándékul a fiúnak inget adni.
Elsején a lányok számolgatták, kinek mennyi „májfája” van, dicsekedtek vele egymásnak: kinek, ki vitt, kié van szebben díszítve. „Leltározott” a falu asszony népe, melyik lány kapott virágkosarat, ki megy férjhez abban az évben, és ki nem.
A kislányok sem maradtak ki ebből a mókából: nekik valamelyik férfi, vagy fiú rokon vitt fát.
A májusfát Pünkösd vasárnapig hagyták meg.
Kedves fiúk, figyelem! Ha ma mentek ki az erdőre fát szerezni, abból könnyen baj lehet, de ha néhány szál erdei virággal kedveskedtek szívetek választottjának, annak biztosan örülni fog. No és persze a védett virágokhoz sem nyúlunk az erdőben…

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek