Ifjú párok is fényképezkedhetnek a szép álmot hozó levendulásban

30 okt. 2012 Kőhalmi Dezső

levendula3Kovács József és felesége, Anikó imádják a természetet. Cegléd határában lévő tanyájukra sokan ellátogatnak, s megcsodálják levendulaültetvényüket is.

Nem messzire a Cegléd táblától, a Kőrösi úthoz közel, az Újárok szomszédságában áll Kovács Józsefék tanyája, ahová szinte az egész tanévben járnak a környék általános iskolásai kihelyezett környezetismereti napra, természetes környezetben megismerve a környék növény- és állatvilágát, no meg egy jót kirándulni. Sok látogatójuk van nyárközepétől is, a vendégek nem győznek gyönyörködni a pompásan virágzó levendulásukban. A kertészmérnök házigazda és kedves felesége Anikó szinte fűszálanként ismeri a környéket és szakavatott programszervezők. Most morzsolják, „zsákolják” a szép álmot ígérő, molyokat elűző termést, s közben beszélgetünk a levenduláról a házigazdával.

- Miként vágtak bele a levendulatermesztésbe?
- Tíz éve ültettük el az első levendulatöveket a saját földünkön, Cegléden a Dinnyéshalom dűlőben. A telepítés előtt tanulmányoztuk a növényt, elmentünk Tihanyba és Pannonhalmára, ismeretségbe léptünk az akkori termesztőkkel és sok tapasztalattal felvértezve szakszerűen kezdtük el a telepítést. Az már akkor eldőlt, hogy mi szárazvirágot fogunk termelni, és szárazcsokorként illetve morzsolt és különböző kiszerelésekbe helyezett színtiszta levendulavirágot fogunk értékesíteni.

levendula2- Illóolajat miért nem készítenek?
- Az illóolaj előállítás azért nem lehetséges, mert bár az említett dunántúli termelőkkel felvett kapcsolat alapján fogadták volna a termésünket és le is párolták volna olajnak csak nekünk meg kellett volna felelni a nagyon szigorú gyorsasági előírásnak. Tudniillik annak, hogy pár óra alatt szedjük le korán reggel a termést, azt rakjuk zárt térbe azonnal, mondjuk egy kamionba és még szinte délelőtt érjen el a lepárlóba, hogy nehogy veszteséget szenvedjen az illóolaj tartalma. Ott az arra alkalmas fajtákkal gépi szüreteléssel, kombájnnal rutinosan és gyorsan megy ez a munka. Nálunk a ma már három helyen lévő levendulásunk együtt sem ad akkora területet, hogy géppel szüreteljünk.

Már a kezdetben éreztük, hogy mi ezt a követelményt nem tudjuk teljesíteni és ezért döntöttünk a szárazvirág termés előállítása mellett. Kiválasztottuk az ehhez legjobban illőt a sokszáz levendulafajtából. Igaz hozamban nem a legkedvezőbb, de színben és illóanyagtartamban a legjobbnak mondott Hidcote Blue fajta mellett döntöttünk. Tehát nem a mennyiségre, hanem minőségre mentünk.

- Milyen munkákat kell elvégezni a földön növénnyel?
Vegyszert egyáltalán nem használunk, csak a kapát forgatjuk szorgalmasan. A termést pedig nagy gonddal, kézzel szüreteljük. A szüret időpontjának meghatározása rendkívül fontos mozzanat. Ekkor dől el ugyanis az, hogyha jól döntünk, akkor a virágbimbókba az illatanyag bezárva marad és a majd későbbi vásárló mindezt csokor vagy zsákocska formájában megkapja. Ilyenkor az egyes virágszárakon a virágkörök nyílási arányát figyelembe véve kell jól dönteni.

levendula1- Mikor indul a szüret és mit csinálnak a leszedett virággal?
- Az általunk választott fajta esetében június 10-20 közt van az „aratás”. A túlnyílás elkerülése miatt nagy létszámmal, 15-20 fővel indul a szedés, és annak két-három napon belül végére is kell érni. Apró csokrokba kötözzük a leszedett virágszárakat, majd a lehető legrövidebb időn belül a besötétített padlásunkra kerül a termés. Ott páros csokrokat készítünk kis akasztók segítségével és kifeszített dróthuzalokra fejjel lefele lógatva laza sorokban száradnak a nagy melegben a csokrok. A sötétség a szép sötétviola szín megőrzéséhez nélkülözhetetlen. A száradás után már úgy kell bánni a csokrokkal, mint a hímes-tojással. Törik és szétpotyog a virág, ha hozzá nem értő nyúl hozzá.

- Ismertesse a feldolgozás menetét.
- A feldolgozás télen ad munkát az embereknek és a családnak. Ekkor válogatjuk külön a szép csokrokat melyek kellő díszítés után díszcsokrokká válnak, míg a kevésbé mutatósakat lemorzsoljuk. Ez egyszerű feladatnak tűnik, de aki részt vesz benne, annak egész nap alatt kitisztulnak a légútjai, a sok tüsszögéstől.
Itt megint csak a minőségi szempontokat előtérbe hozva dobozokba és száraz helyre kerül a morzsolt virág. A dolog igényessége abban rejlik, hogy a virág tisztasága, nálunk száz százalékos. Szár és egyéb maradék nem kerülhet bele.
A további munkákat a közvetlen családtagjaink végzik téli estéken. Kitaláljuk a zsákocskák, párnácskák formáját, anyagát, ami esetünkben legalább 40 féle kiszerelés. Ezt követően indulunk anyagot vásárolni, kellékeket és masnikat, egyebeket beszerezni. Majd varrónőhöz kerül szabászatra és varrásra a matéria. A csomagolóanyagot a dobozainkban tárolt száraz virágokkal óvatosan megtöltjük, és újból varrónőhöz vezet az út, aki bevarrja az apró zacskókat és kész az illatos kis zsákocska, párnácska.

levendula4- Vannak különleges igények, milyen az értékesítés?
- Sok esetben kérik cégek, intézmények, hogy logójuk jelenjen meg a terméken, mert ajándéknak szánják. Egy szitanyomással foglalkozó személy lelkiismeretesen, szép képeket nyomtat a zacskócskára. Termékeink köszönőajándékként, szállodákban is megjelennek. Esküvői kellékeink is vannak, mivel egyre népszerűbbek az úgynevezett „levendulaesküvők”.
Innen már csak egy lépés a legnehezebb feladat, az értékesítés. Sokat kell érte menni, termékünket népszerűsíteni, de szerencsére vevőink nagy része visszajár.
Bevált az elgondolásunk, a szár nélküli tiszta szárazvirág termékeink minőségben, illatanyagban versenyképes színvonalat képviselnek.

- Új elképzeléseik?
Három helyszínen is van telepítve levendulánk, hál’ Istennek terem bőven. Terveink közt szerepel a termelői értékesítés mielőbbi bevezetése. Így sokan töredék árért hozzájuthatnak majd a termékeinkhez. Ugyancsak tervünk a virágzás időszakában a szedd magad akció bevezetése, valamint az általunk legjobbnak ítélt fajtákból kis termesztőedényes árusítása.
Már eddig is volt, de ezután is lehetővé tesszük az esküvői fotózást a levendulaültetvényen virágzáskor, illetve egyéb időpontokban a dinnyéshalmi területünk egyéb szép részeit rendelkezésére bocsájtjuk az ifjú pároknak.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek