Házi készítésű ínyencségek a levendulaszörptől a fűszeres körtelekvárig

27 szept. 2013 Németh Emília

A szigetbecsei Karsai Ágnes fiatal kora ellenére a nagyik egykori munkájának hódol: otthonában lelkesen készíti a lekvár- és szörpkülönlegességeket.

lekvarr2Valódi kézműves termékek ezek. Mindent kis mennyiségben, alapos gondossággal, és ami a legfontosabb: mesterséges adalékoktól mentesen készít. Nem pusztán a megszokott, mindenki által ismert ízek kerülnek ki a kezei közül, hanem többnyire különleges ínyencségek. Előszeretettel társít ízeket, gyümölcsöket házasít fűszernövényekkel, vagy akár alkohollal is megbolondítja a finomságokat. Így születik például a fahéjas-szilvapálinkás lekvár, a fűszeres körtelekvár, vagy a mézes levendula szörp.

- Honnan kapta az indíttatást a nagymamák mesterségének folytatásához?
- Idén májusban jött a gondolat... Egy barátnőm foglalkozik hasonló tevékenységgel: éppen egy miskolci hagyományőrző rendezvényre kísértem el őt, amikor jómagam kissé reményvesztetten arról meséltem neki, nem igazán tudom, mihez lehetne kezdeni ezekben a meglehetősen kilátástalan időkben. S belemélyedtünk a beszélgetésbe. Elmesélte nekem, hogy ő ezekkel foglalkozik, bár a gyógynövényekben is nagyon otthon van. Ha úgy érzem, csinálhatnánk együtt is – ajánlotta. Akkor eldöntöttem, hogy belevágok. Örömmel mondhatom, hogy egyre jobban mennek a dolgok, és az égiek is sorban küldik azokat az embereket az utamba, akikkel közösen összefogva hosszútávon még jobb eredményeket érhetünk el egymást segítve.

- Csak nem teljesen felkészületlenül, minden ismeret nélkül kezdett bele a lekvár- és szörpkészítésbe?
-
Mivel már kiskoromban is nagyon szerettem a konyhában sürögni-forogni, és igazán otthonosan is érzem magam ebben, nem volt nagyobb szükség arra, hogy előtanulmányokat folytassak. Spontán belevágtam. Mivel nagy a kertünk, a befőzés, lekvár- és szörpkészítés is évente megismétlődő rutinná vált. Kicsit több fantáziát kellett belevinnem, hogy a megszokott dolgok mellett kicsit különlegesebb termékek is készüljenek. Az eddigi visszajelzések reményeket adnak. Hiszem, hogy egyre több vásárló részesíti majd előnyben az egészséges, jó minőségű kézműves magyar élelmiszereket.

lekvarr3- Idén kezdte a munkát: hogyan alakult a finomságok elkészítése?
- Mindig a szezon éppen aktuális gyümölcsei kerülnek feldolgozásra, hiszen így lehet igazán friss az ezekből készült lekvár vagy szörp. Kivétel a levendula szörp, amit egész évben a szárított virágokból el lehet készíteni. Nádcukrot, fehércukrot és mézet is használok ezek elkészítéséhez, mindig az éppen adott megrendelések arányában. Nagyon gyakori fűszer a fahéj, hiszen sok mindent jól ki tud egészíteni ízvilágával.

- Melyek a legkeresettebb termékek?
Nagyon nagy sikere van a levendula szörpnek, és az áfonyának, ez most talán az aktuális sláger. Ám mivel más-más az emberek ízlése, tulajdonképpen mindenre van kereslet. Úgy tűnik, egyre nagyobb az igény a házilag készült, mesterséges anyagoktól mentes dolgok iránt.

- Ön nem használ tartósítót. Nem romlandók a termékei?
- Mivel természetes módon tartósítok, nagyon fontos, hogy a lekvár és a szörp kibontása után hűtőszekrényben tároljuk azokat. Ott sokáig elállnak, saját tesztjeim bizonyítják ezt. Talán még az is hozzátartozik, hogy a hűtőben „tanyázva” az ízek is jobban összeérnek, s még finomabb lesz kedvelt ínyencségünk. De ugye a valódi finomságot nem fenyegeti az a veszély, hogy elromlik – mert szerintem az esetek többségében gyorsan elfogy…
- Van-e, lehet-e ennek az alkotómunkának ars petikája?
- Célom, hogy minél több emberhez eljussanak az egészséges, jó minőségű és finom magyar élelmiszerek. Ha lekvárjaimmal, szörpjeimmel ehhez én is egyre nagyobb mértékben hozzájárulhatok, és - akár másokkal együtt - ennek egyre nagyobb teret tudunk biztosítani, akkor azt hiszem, elérem, amit szerettem volna.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek