„Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”

21 júl. 2013 Vincze Bence

Miközben megállás nélkül fogyasztjuk a többszörösen feldolgozott ételeket, rengetegszer elfeledkezünk az alapélelmiszerekről, pedig ez így nem helyes.

egeszseges1„Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered” – amikor Hippokratész, a modern orvoslás atyja mondta ezeket a szavakat, kétséges, hogy tudta, mennyire fontos lesz ez több ezer év múlva.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb ember Amerikában és más fejlett országokban valahogy nem „kap”, de legalábbis nem eszik megfelelő ételeket, melyek az egészséges élet kritikus elemei.

A jelenlegi élelmiszerellátás túlságosan „feldolgozott”, és kevés az olyan tápanyag, ami megelőzi a betegségeket, mint például a cukorbetegséget és a szívbetegséget.

Melyek a legjobb élelmiszerek?

A legjobb élelmiszerek természetes eredetűek, tápanyagokban gazdagok, amelyek valóban a természetben megtalálható „gyógyszerek”. Ezeket az élelmiszereket biztosan nem találjuk meg feldolgozóüzemekben, és valószínűleg nem látunk ezekről a termékekről reklámokat a TV-ben sem.

Ha elkezdjük ezeket az élelmiszereket beilleszteni az étrendünkbe, akkor valószínűleg megtapasztalhatjuk az egészséget belülről kifelé.

Tehát itt van, 29 szuperélelmiszer, melyet még ma adjunk hozzá diétánkhoz!

Alma: Tele van antioxidánsokkal és rostokkal, így telítő hatású, és édes nassolnivaló.

Áfonya: Talán az egyik legapróbb gyümölcs a listán, mely mégis egy igazi vitaminbomba. Magas kálium-, C-vitamin, és antioxidáns tartalma csökkentheti a szívbetegségek és a rák kockázatait, valamint a gyulladást.

Sárgabarack: Rostban, vasban és rézben gazdag, emiatt több étkezést is magába foglalhat. Azt is kimutatták, hogy javítja az emésztést, a fülfájást, és egyes bőrbetegségeket is.

Articsóka: Alacsony kalóriatartalmú zöldség természetesen rostban, C-, és K-vitaminban, folsavban, magnéziumban és káliumban gazdag. Az articsóka egy sokoldalú növény, sokféle módon el lehet készíteni. Nem számít, hogy hogyan esszük, de az biztos, hogy a virágát is fogyaszthatjuk a levelein kívül.

Olívaolaj: Bizonyítottan javítja a szív egészségét a magas telített zsírtartalma miatt. Az olívaolaj is gyulladásgátló hatású és antioxidáns is.

egeszseges2

Cékla: Rostokban, káliumban, és folsavban gazdag, míg mentes a telített zsíroktól és a koleszterintől. A kutatók hisznek a cékla vörös pigmentjeiben, mert úgy vélik, hogy ez megvédheti a sejteket a ráktól.

Káposzta: Már egy adag káposzta is fedezi az ember napi A-, C-, K-vitamin, valamint a rost bevitelének 15%-át. Már kimutatták, hogy a keresztesvirágú zöldségek – beleértve a káposztát is – csökkentik a rák kockázatát.

Paradicsom: Magas antioxidáns tartalma csökkenti a szívbetegségek kockázatát és a csontritkulást, valamint minimalizálja az ultraibolya sugarak által okozott sérüléseket.

Sárgarépa: A sárgarépa tele van béta-karotinnal, amely javítja a látást, és lassítja az öregedést okozó sejtek növekedését.

Étcsokoládé: Tele van összetett flavanolokkal, melyek egyfajta antioxidánsok, amelyek csökkentik a gyulladást és a vércukorszintet, javítják a koleszterinszintet. Figyeljünk, mert az igazi étcsokoládé nem található meg minden sarki boltban!

 Bab: Általában olcsó, de nagy hatású élelmiszer, melynek magas a fehérje és rost tartalma, de alacsony zsírtartalma.

 egeszseges3Gomba: A gomba segíthet, hogy egészségesebbek, fittebbek, boldogabbak, és hosszabb életűek lehessünk. Tehát menjünk és barátkozzunk a gombákkal!

 Kávé: A kávé előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a szívbetegségek és a bőrrák kockázatát, valamint enyhíti a Parkinson-kór tüneteit.

 Narancs: Segíthet a vesekő megelőzésében, és az elfogyasztásával bevitt bőséges mennyiségű kalcium hozzájárul az egészséges csontokhoz és fogakhoz.

 Brokkoli: Magas rost és fitonutriens tartalma mellett mustárolajokat is tartalmaz, mely felveszi a harcot a legtöbb rosszindulatú rákos őssejttel.

 Méz: A méz antibakteriális tulajdonságai miatt, segít védekezni a baktériumok és a vírusok – mint például a szalmonella – ellen.

 Zab: Rendkívül sok nem oldódó rostot tartalmaz, ezért egy jó forrása a szénhidrátoknak.

 Kelkáposzta: Tele van A-, C-, és K-vitaminokkal, nem is beszélve rendkívül magas rost- és kalciumtartalmáról.

 Kelbimbó: Nem biztos, hogy sokak kedvence, de érdemes megenni. Javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, és védi a DNS-ünket!

 Tök: Alacsony kalóriatartalmú zöldség, sok-sok vitaminnal és rosttal.

 Barna rizs: Magas rosttartalmú, segít szellemileg sokáig a lehető legjobban teljesíteni anélkül, hogy drámaian növekedne a vércukorszintje.

 Szójabab: Ez a fajta bab is mind a kilenc aminosavat tartalmazza, valamint sok-sok vitamint és ásványi anyagot is, melyek javítják az immunrendszer egészségét és felveszik a harcot a betegségekkel.

egeszseges4 Lazac: Gazdag Omega-3 zsírsavakban, valamint fehérjében, szelénben, és D-vitaminban, így védi a szív egészségét és javítja az anyagcserét.

 Spenót: Tele van tápanyagokkal! Egy adag fedezi a teljes napi A- és K-vitamin bevitelt, és mindössze 40 kalóriát tartalmaz! A spenót is párosítható a legtöbb étellel, hogy valóban elérje a maximális tápanyagbevitelt.

 Fokhagyma: Fontos szerepe van a rák megelőzésében, a szív egészségében és az immunrendszer tökéletes működésében

 Tea: Kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, de továbbra is segít a rák, a szívbetegségek és eltömődött artériák megelőzésében.

 Gyömbér: Már régóta használják gyógyításra, a kisebb hasi fájdalomtól kezdve, az ízületi gyulladáson át, a migrénig mindenféle bajra.

 Pulyka: A kedvenc „Hálaadás-fogás” egy alacsony zsírtartalmú fehérjeforrás, B3 és B6 vitaminokkal, valamint szelénnel, amely elősegíti a pajzsmirigy helyes működését.

 Dió: Nagyszerű Omega-3 zsírsavforrás, mely a telített zsírsavjaival segíti a szív egészségét.

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek