Gyálaréten gondolkodik a bazsalikom
Eredetileg a laoszi édesapa kedvenc ételeit akarták megfőzni itthon is, ma már elit éttermeket lát el friss délkelet- ázsiai és mediterrán fűszernövényekkel egy gyálaréti család.
Fuvolaművész, gyógyszerész, biológus, grafikus és rádió-tévészerelő dolgozik a fóliában - írja a delmagyar.hu.
Nehéz hozzájutni a megfelelő minőségű alapanyagokhoz, ezt gyakran mondják ismert szakácsok, ha a magyar vendéglátás színvonaláról esik szó. Biztosan van igazság ebben, de talán egyre kevesebb, mert a kereslet megteremti a kínálatot, gyakran nagyon érdekes vállalkozások képében. A gyálaréti Széplaki Ágnes őstermelő, ám eredetileg zeneművészeti diplomát szerzett, fuvolán játszott. Férje, Seng Phet Chounramany gyógyszerész, Laoszból származik.
Komoly tőke a megszerzett tudás
Leányaik egyetemen tanulnak, egyikük grafikus, a másik biológus. Az asszony édesapja, Széplaki István hét szakmából szerzett oklevelet, eredetileg rádió- és tévészerelő. Egyiküknek sincs agrárvégzettsége, ám az a tudás, amelyet az elmúlt huszonkilenc évben megszereztek, komoly tőke. A család Szegeden többek között a Tiszavirág Étterem beszállítója, Budapesten több vendéglátóhellyel is kapcsolatban áll, és a távol-keleti ételeket kínáló vállalkozások viszonteladóival.
– Először azért hoztunk haza, azért termesztettünk délkelet-ázsiai fűszereket, mert az ottani ízeket szerettük volna érezni a mi ételeinkben is – mondja a kezdetekről Ágnes. – Kiderült, hogy ez megy nekünk. Idővel el is tudtuk adni, amit megtermeltünk, a távol-keleti éttermek révén vevőink is lettek. Aztán a kínálat a mediterrán fűszerekkel bővült, ami még több vásárlót hozott.
Ágnesék most harmincféle fűszernövényt termelnek, többek között koriandert, mentát, bazsalikomot, rukkolát, zsályát, citromfüvet, csombort, rozmaringot, metélőhagymát, lime-levelet és chilipaprikát is. Körülbelül háromezer négyzetmétert művelnek. A fűszerek illata már a kapuban érződik, de a két végén nyitott, szellőző fóliaház ajtajában megállni leírhatatlan élmény. Amilyen illatosak, olyan érzékenyek a fűszerek, nagyon kell rájuk vigyázni.
Bioművelés kapával
Itt bioművelés zajlik, a legfontosabb növényvédő eszköz a kapa, műtrágyát nem használnak, a tápanyagszükségletet tyúk- és marhatrágyával elégítik ki. Nagyon kell ügyelni arra, hogyan kerülnek egymás mellé a tövek, mert az intenzív illatok vagy riasztják, vagy éppen hogy nagyon vonzzák a kártevőket. A fecskék itt nagy becsben tartott madarak, a garázsban fészkelnek, a lemezkapu tetején apró nyílást vágtak nekik, amelyen közlekednek.
A legtöbb feladatot mostanában a spanyol csigák adják. A kertek határát körbe lehet szórni egyfajta porral, de ezen átjönnek, és bár a mentát szeretik a leginkább, nem válogatósak. A hideg ellen hőlégbefúvós, gázfűtéses rendszer védi a növényeket, és nagy légbuborékokkal készült „puttyogós" fólia.
A szezont a koriander nyitja
A kívülálló számára azonnal föltűnik az a csöndes derű és nyugalom is, amellyel Ágnes és édesapja a növényekről beszél. – Ezek nem szólnak vissza, de ez nem azt jelenti, hogy ne reagálnának azonnal – magyarázza Ágnes. A bazsalikom adja föl leginkább a leckét, mert fejlődés közben a hőigényével egyenes arányban nő a fényigénye is. – És elég neki, hogy egyszer 10 fokra süllyedjen a hőmérséklet, és másnap már rozsdállik a levele: elkezd gondolkodni, hogy fejlődjön-e ilyen borzasztó körülmények között. Az is fontos, hogy amikor véget ér a szezon, szépen altassuk el a töveket. A szezont a koriander nyitja, ez télen-nyáron terem nálunk. Aztán jön a menta, majd sorban a többi, végül a bazsalikom, amely a legtöbb munkát adja.
A fűszeres kert eltartja a családot, de ennek ugyanaz az ára, mint a többi, vendéglátáshoz kötődő vállalkozásnál. – Ünnepek előtt dolgozunk a legtöbbet, mert olyankor több a megrendelés. Ez a helyzet karácsonykor és a két ünnep között is, mert akkor már szilveszterre készülnek az éttermek – mondja Ágnes. Megmutatta azt a helyiséget is, ahol az árut csomagolják. A dobozba egy réteg fólia, egy nedvesített papír, aztán ismét papír és fólia kerül, olyan figyelemmel, mint amikor virágcsokrot kötnek. Amit így csomagolnak, az friss zöld fűszerként egy hétig eláll.