Gazdák figyelem! Páratlan lehetőségek nyíltak meg a vidéki emberek előtt

30 márc. 2015 Administrator

Gazdaközpontú, ügyfélbarát és egyszerű pályázati rendszert kíván kialakítani Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új elnöke.

mezogazdasag2

A legnagyobb agrárkifizető hivatal elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta, ettől az évtől már az új európai uniós közös agrárpolitika szerint kell dolgoziuk, emellett készül a szintén új Vidékfejlesztési Program is.

"A jelenlegi, 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban teljesen más rendszer szerint kell dolgoznunk számos, eddig még nem alkalmazott támogatási jogcímmel.Óriási feladat a felkészülés, amelyre nagyon rövid idő áll rendelkezésre, mivel áprilistól kezdődik az egységes kérelmek benyújtásának időszaka. Elmondhatom, az MVH számára 2015 az eddigi legnehezebb év. Mind a jogszabály- és rendeletalkotás, mind a képzés oldaláról is fel kell készülnünk."

Hozzátette, a kérelmek benyújtásához a gazdálkodókat olyan új informatikai rendszer kialakításával tudjuk segíteni, amely az előzőnél sokkal ügyfélbarátabb, egyszerűbben kezelhető.

"Ezt nagyon fontosnak tartom, mivel bonyolult pályázati rendszerről van szó, nagyon sok jogcím lesz, sok pénzt kell szétosztanunk. Az ügyfélbarátabb informatikai rendszer mellett a legegyszerűbb pályázati kiírásokkal, bírálatokkal és ellenőrzésekkel kívánjuk támogatni a gazdálkodókat. Azt tartom az egyik legfontosabb célnak, hogy a jogszabályi kereteink ne legyenek szigorúbbak az uniós előírásoknál. Fontos, hogy a bonyolult rendszerben gazda- és ügyfélközpontú hivatallal találkozzanak az érintettek."

Gyuricza Csaba azt is elárulta, az új pénzügyi ciklusban nagyobb összeghez jutnak a vidékiek, jobban járnak a gazdák.

"Évente több százmilliárd forint érkezik Magyarországra az Európai Uniótól a gazdákhoz. Ez egy óriási lehetőség, kiegészítve a vidékfejlesztési támogatással. A munkaigényes ágazatok, tehát az állattartás és a kertészet támogatására soha nem látott összegeket használhatunk fel. Olyan lehetőség ez a vidéki emberek és az önkormányzatok számára, amelyre még eddig sohasem volt példa Magyarországon" - mondta.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal új elnökével készített teljes interjút ide kattintva olvashatod el.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek