Friss Kosár: bölcsészdiploma a fiókban, kapa a kézben!

27 aug. 2013 BCSH

Új termelői piac nyílt – online. S hogy mi van a debreceni Friss Kosárban? Két gyerek, öt hektár föld és csupa-csupa régi, ismerős, igazi, hazai íz. 

debrecenianyuka1A történet „főszereplőjével”, Lupó Andreával a Civishír újságírója beszélgetett, alább ez az interjú olvasható.

- A kisgyerekes anyákon a világ szeme! Nem nagy rizikó kijelenteni: közülük kerülnek ki a legtöbben azok, akik megbízható áruk felé fordulnak. (El)borzasztó multis élmények állnak a háttérben?
- Inkább úgy fogalmaznék, gyermekkori emlékek állnak a háttérben. A szabolcsi kis faluban töltött gyermekkorom, a nagymamám rántott csirkéje és a magunk készítette csigatészta. Mostanra anya lettem, megszülettek a gyermekeink és éreztem, hogy elvitt minket ez a nagyvárosi lét. Szeretem a nyüzsgést, a zsongást, Debrecenben váltam felnőtté, de az az igazság, hogy a régi hagyományokat, értékeket sem hagynám elveszni.

- Nem kevés bátorság kell ahhoz, hogy egy fiatal pár egyszer csak öt hektáron kezdjen gazdálkodni – főleg bölcsészdiplomával. Azonnal ment a kapálás, sor- és tőtávolság?
- Elvégeztem az egyetemet, a szociális szférában helyezkedtem el, akkor is emberekkel foglalkoztam, munkahelyteremtéssel. Majd otthon voltam a gyerekkel és szembesültem azzal, hogy egyre több időt töltök vásárlás közben a termékek címkéinek elemzésével. Nehéz eligazodni az E betűk és aromák világában. Utána olvastam a dolgoknak és akkor ért a felismerés, hogy miket eszünk. Döntöttünk a férjemmel, hogy kicsit átalakítjuk a szokásainkat és odafigyelünk arra honnan és mit eszünk. Kerestem biztos beszerzési forrásokat: igazi, kapirgálós csirkét, házi tésztát, valódi sajtokat, örömmel fogadtam a termelői piacok létrejöttét Debrecenben és környékén. Ám még hiányzott valami...: egy hely, ahol lehetővé válik a magtól a termésig végigkísérni a növények útját és újra felidézni gyerekkorom ízeit. Megvettünk Erdőspusztán egy öt hektáros földdarabot és gazdálkodni kezdtünk. A kapálás ment persze, az mindenkinek menne! A sor- és tőtávolság már jobban feladta a leckét. A mi áldott szerencsénk, hogy nagyon jó emberekkel vagyunk körbevéve, sok gazdát ismertünk meg, akik segítettek az elindulásban és a megfelelő tőtávolságok megadásában.

debrecenianyuka2- A Friss Kosár a nyár utolsó hetében indul – soha jobbkor, jön az ősz, kiteljesednek a zöldségek, édesedik a gyümölcs. Mi minden terem a földön?
- Az augusztus és a szeptember a leggazdagabb időszakok egyike. Már tudja a természet, hogy fel kell készülnünk a téli hónapokra és fel kell töltenünk a vitamin- és energiakészleteinket. Éppen ezért megajándékoz minden jóval: a paprikától, a paradicsomon át az egészen élénklila padlizsánig. Káposzta, burgonya, tökfélék. Gyümölcsökből a barack, az igazi magyar szilva, nyári alma, a dinnyéből is találunk még mézédeset és a málnabokor utolsó legérettebb szemeit is leszedhetjük.

- Egy „online gazdát” hogy képzeljünk el? Okostelefonnal jár a kertbe?
- Ezt most elképzeltem! Igen, nagy szükség van az okostelefonra a gazdák világában is, hisz' a termények megtermelésén és előállításán kívül az értékesítésről is maguknak kell gondoskodniuk. Fontos a megfelelő értékesítési csatornák kiépítése és a gyors információcsere; ehhez tökéletesen megfelel egy okostelefon. Ez volt az, ami minket az internet lehetőségeinek kihasználására sarkallt és arra, hogy létrehozzuk Debrecen első Online Termelői Piacát. Segítséget nyújtani a gazdáknak abban, hogy ne az értékesítési csatorna után kelljen rohangálniuk, hanem teljes egészében a termelésre tudjanak fókuszálni. Így minőségi árukat állítanak elő és egyszerre sok családhoz képesek eljuttatni.

- Nem túl bonyolult: a minőségi termékeket a neten megnézem, kiválasztom, megrendelem, aztán a belvárosban vagy személyesen átveszem. Mihez igazodik az értékhatár? Mekkora mennyiséget érdemes először kipróbálni? Mit jelent a frissesség-garancia?
- A Friss Kosárban minden egy jól megtervezett folyamat eredménye. Az elmúlt egy évben a háttérben azon dolgoztunk, hogy minden engedély, minden infrastrukturális feltétel biztosítva legyen. Hogy garantálni tudjuk vásárlóinknak azt a minőséget, amit mi is szívesen odaadunk otthon a kicsiknek. Az indulást 2013 márciusában egy kérdőíves felmérés előzte meg, ahol a debreceni családok online vásárlói szokásairól és egy heti átlagos élelmiszerigényéről érdeklődtünk. Az ebből kapott eredmények lehetővé tették, hogy összekössük a keresletet a kínálattal. Az értékhatárt is ez alapján állapítottuk meg és biztosítjuk, hogy 6900 forint feletti kosárértéket ingyenesen szállítunk ki. Az, hogy ki mekkora mennyiséget szeretne először rendelni, a vásárlókra bízom. Én, ha először rendelnék, ugyanannyit vásárolnék, mint egy átlagos szombati bevásárló napon a termelői piacon, hisz' ezek a termékek és termelőik ugyanazt a minőséget képviselik, sok esetben ugyanazokról az emberekről beszélünk, akik ott is árulnak.

debrecenianyuka3- Aki a hagyományos piaci vagy az élelmiszerbolti árakhoz szokott, az egyes termékeknél, termékköröknél meghökkenhet. A minőség nem olcsó, de milyen pluszokat is fizetünk meg?
- Ma Magyarországon belekerültünk egy fura helyzetbe: a hazai, magyarok által megtermelt termékek árai drágábbak lettek, mint a külföldi gumiparadicsomoké, mert a kisgazdaságban előállított egységnyi termékre jutó költségek magasabbak. Ahhoz hogy ez változzon, valójában egy út vezet: HAZAI GAZDÁTÓL HAZAI TERMÉKET VENNI! Amikor ezt tömegesen megteszik az emberek, abban a pillanatban az ár is változásnak indul. Ez egy folyamat, ami elindult, ennek lehetünk most mindannyian részesei.

- Légy egy kicsit elfogult! Van saját kedvenced a Friss Kosárból?
- Persze, hogy van! Nálunk a kicsik otthon imádják a málnát és a szilvát, most az a nyerő. Én nem győzök lecsót csinálni, olyan isteni a fürtös paradicsom és a Majorban termett magyar paprikának van íze, színe, illata. Ám esténként olyan jó bűnözni egy kicsit, és enni pár katona mangalica kolbászt igazi kovászos kenyérrel...

Forrás: civishir.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek