Fontos tápanyagok a jó látáshoz

12 ápr. 2013 Vaskor Máté

szem1A tápanyagok megszámlálhatatlan sora játszik óriási szerepet a látásromlás, valamint a szürkehályog kialakulásának megelőzésében, sőt, kezelésében is.

Bizonyos tápanyagok nélkülözhetetlenek a szem egészségének fenntartásában, a betegségek megakadályozásában, valamint a vizuális funkció javításában.

A gazdag étrend, különösen a bogyós gyümölcsök, a szőlő és a leveles zöldségek segítenek csökkenteni a szürkehályog megjelenésének rizikóját. Kezdetben úgy hitték, hogy ez az eredmény az antioxidáns vitaminoknak és az ásványi anyagoknak köszönhető. A tudomány fejlődésével azonban kimutatták, hogy sokkal nagyobb köze van a szem védelméhez a nem esszenciális élelmiszerek szervezetbe juttatásának, így például a karotinoknak – a luteinnek és a zeaxantinnak –, a likopinnak és a flavonoidoknak. Napjainkban már azt is tudhatjuk, hogy ezek a tápanyagok a szem szempontjából még a C-, az A- és az E-vitaminnál is létszükségesebbek.

gyumolcsHa bármilyen jelét tapasztaljuk a látásromlásnak, akkor forduljunk azonnal orvoshoz. A szemvizsgálatot követően hat hónapig minél több, a szemre jó hatással reagáló tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. Sikert akkor érünk el, ha fél év után semmit nem romlott az érzékszervünk.

Nézzük meg részletesebben is a szemet épen tartó tápanyagokat:

Lutein (A szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet).Ez a karotin megelőzi a retina oxidatív károsodását, és központi szerepet játszik a makula degeneráció kialakulása ellen. Egy kutatás alapján, azoknak az embereknek, akik 10-15 milligramm luteint visznek be napi szinten szervezetükbe, sokkal hatásosabban gyógyul a napérzékenységük és látásélességük, mint azok, akik placebo-t használnak. Más tanulmányok szerint, akik rendszeresen ügyelnek a lutein „fogyasztására”, azokon sokkal kevesebb szürkehályog-műtétet kell végrehajtaniuk a szakértőknek, mint az átlagembereken.

Hol találunk luteint: jellemzően sötét leveles zöldségekben, pisztáciában, borsóban, uborkában és zellerben.

szemAntioxidánsok. – A béta-karotin, a C- és E-vitamin, a cink, a réz és a szelén is rendkívül fontos szerepet tölt be a szem életében. Mi több, egyre több tanulmány erősíti meg azt a sejtést, hogy ezek a tápanyagok leginkább együtt, mintsem külön-külön hatnak. Mégis a C-vitamin és a cink fogyasztása a legjobban nélkülözhetetlen. 77 százalékkal alacsonyabb az aránya a szürkehályog kialakulásának azoknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint, mint azoknál, akik mellőzik az aszkorbinsavat. Ami a cinket illeti, a szem számára prior ásványi anyag, mivel ez járul hozzá a legtöbbet a retina anyagcseréjéhez.

Hol találunk C-vitamint: legfőképpen paprikában, kelkáposztában, kiviben, narancsban, eperben és citromban.

Hol találunk cinket: a legtöbbet az osztrigában, tökmagban, mogyoróban és a rákban.

zoldsegekFlavonoidok (A növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait).A fekete áfonya, a szőlőmag, vagy éppen a fenyőkéreg is őrzi a szem egészségét. Amellett, hogy kiváló antioxidáns hatással rendelkeznek, pozitív hatással vannak a véráramlásra, a retinára, s javítják a látást, különösen az éjszakait. Napi 150-300 milligramm a napi ajánlott bevitel.

Halolaj. – Igen erős kapcsolat van az érelmeszesedés és a látásromlás kialakulás között. Így tehát az Omega-3 zsírsavak nagy szerepet játszanak a szembetegségek megelőzésében. Az ajánlott napi adag körülbelül 1000 milligramm körül mozog.

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek