Földi manna, avagy a természet gyümölcsei

16 dec. 2012 Vaskor Máté

afonyaHa most megkérdezném Tőled, hogyan érzed magad, bízom benne, hogy a válaszod az lenne: köszi, remekül! De vajon ugyanígy válaszolna-e a szervezeted?  

Lehet, hogy épp nemrég majszoltál egy konzervből készített chillis babot vagy valamilyen „senkisemtudjamittartalmaz” felvágottat és naná, hogy most készülsz egy kevéske chips nassolásához. Nem is gondolnád, hogy szervezetünk milyen turbózott üzemmódban próbálja feldolgozni ezeket a természetesnek egyáltalán nem mondható ételeket. Ha már végképp nem tudsz lemondani a műanyag ételek habzsolásáról, legalább csökkentsd a mennyiségüket és fogyassz olyan zöldséget, gyümölcsöt, ami segít a méregtelenítésben.

Íme a mi tippjeink, melyek nemcsak hogy egészségesek, még finomak is.
Mandula – Rengeteg rostot, kalciumot, magnéziumot és nem utolsó sorban fehérjét tartalmaz, mely tisztítja a beleket, és segít fenntartani a vércukorszint egyensúlyát.

Cékla – Egyedülálló természetéből fakadóan ez a zöldség tartalmazza a legtöbbi növényi és ásványi anyagot, melyek védhadsereg módjára óv a fertőzésektől, ráadásul tisztítja a véred és hatékonyabb

működésre ösztönzi a májad.
Áfonya – Legfőbb értéke a benne lévő természetes aszpirin, mely erősíti a szöveteket, gyulladáscsökkentő hatással bír és fájdalomcsökkentő.
kaposzta

Fejes káposzta – Számos rákellenes antioxidáns vegyületet tartalmaz és segít a májnak a felesleges hormonok lebontásában. E mellett az emésztést is támogatja és antibakteriális hatásának köszönhetően nyugtatja a gyomrot. A keresztesvirágúak, így a fejes káposzta, erős méregtelenítő tevékenységgel rendelkeznek, így semlegesítik a cigaretta számos káros szervezetbe jutott összetevőjét – a passzív dohányosok esetében is.

Tőzegáfonya – Antibiotikus és vírusölő anyagokkal teli növény. Megtisztítja szervezetedet a káros baktériumoktól, és óv a vírusoktól.

Lenmag és lenmagolaj – Tele van esszenciális zsírsavakkal, legfőképp Omega-3 zsírsavval, amely elengedhetetlen az immunrendszer számára, hiszen tested minden egyes sejtjének állapota attól függ, hogy mennyi esszenciális zsírsavat tartalmaz.

Fokhagyma – Segít testednek a baktériumok és a bélparaziták elleni harcban, s a vírusok elleni küzdelemben, különösen a vérben és a belekben. Ebből következik, hogy megtisztítja az artériákat, s csökkenti a vérnyomást. Ezek mellett antioxidánsokban gazdag és hozzájárul a rák megelőzőséhez. A légutak nyálkás lerakódásait eltávolítja, s a tüdőt is tisztítja. Azért jó, ha tudod, hogy ezek az információk csak a friss fokhagymára vonatkoznak. A fokhagymaporban fele annyi tápanyag sem található, mint magában a zöldségben. 

Kelkáposzta – Erőteljes rákellenes antioxidáns vegyületeket tartalmaz, ami már önmagában is egy nagy előny. Hatással van a máj enzimjeire is és mind e mellett a bél működésében is szerepet játszik, mégpedig a rengeteg benne található rost miatt.

Hüvelyesek – Rostban gazdagok, tehát tisztítják a belet és szabályozzák a vércukorszintet.
citrom

Citrom – Talán a legkiválóbb májméregtelenítő táplálék. C-vitaminban bővelkedik, ami segít a glutation termelésében. A glutation nevű tápanyag legalább 30 különböző fajta rákkeltő anyagot blokkol, egyúttal a máj működését is segíti.

Hínár – Talán a leginkább alábecsült növény a nyugati civilizációban, és  hazánkban nehezen lehet hozzájutni, mégis nagyon fontos. Akár nevezhetnénk csodaszernek, hiszen bizonyítottan semlegesíti a szervezetünkbe a mikrohullámú sütőből, vagy éppen a televízióból kerülő radioaktív hullámokat.

Remélem a fentiek közül találsz legalább néhány kedvencet, és beiktatod a napi étkezésedbe. Az egészség legyen Veled!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek