Fiataloknak szóló program a falusi közösségek megerősítéséért

14 szept. 2012 Vaskor István

virtualisfalu3A Virtuális Falu Program meghirdetői abban szeretnének segítséget nyújtani, hogy a falusi közösségek tevékenységébe minél több fiatal kapcsolódjon be.

A vidék megmaradásának egyik fontos előfeltétele, hogy tevékeny közösségek támogassák a helyi célok megvalósítását. A település lakóiból álló civil szerveződések, kezdeményezések segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a helyi igényeknek megfelelő módon fejlődjön az adott település és részt is tudnak vállalni a célok megvalósításában. Az élénk közösségi élet elengedhetetlen ahhoz is, hogy a település lakói jól érezzék magukat a saját falujukban, hogy meg tudják őrizni a helyi értékeiket, kultúrájukat és ezen keresztül a saját jövőjüket.

Nemcsak a mezőgazdasági termelés fenntartásához, hanem a helyi, falusi közösségek továbbéléséhez is szükséges az utánpótlás, a fiatalok bevonása, részvétele azok tevékenységében. Emiatt szervezi meg az AGRYA partnereivel, a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel és a Fiatal Gazdák Észak-alföldi Szövetségével közösen a Virtuális Falu Programot. A program az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programjának pénzügyi támogatásával valósul meg.

virtualis2A programba olyan 18-26 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik már most is végeznek a saját falujukban közösségi tevékenységet és szeretnék az ehhez kapcsolódó ismereteiket, tudásukat bővíteni. A program részeként négy alkalommal találkoznak három napos képzéseken a résztvevők.

A képzés sorozat egy falusi - virtuális - település életéhez, működéséhez kapcsolódó témákat dolgoz fel. Így képzések témája lesz egyebek között a vállalkozásfejlesztés, közművelődés, a szociális ügyek, közösségfejlesztés, a helyi demokrácia és az önkormányzatok működése, fenntartható gazdálkodás, környezet és természetvédelem kérdései. A képzések a falut, mint részfeladatok szervesen összekapcsolódó egységét mutatják be, ahol minden szereplőnek megvan a saját szerepe és felelőssége. A képzések élményszerűen, személyes példákon keresztül foglalkoznak az egyes témákkal.

virtualisfalu1A program képzési szakasza után a résztvevők közreműködésével sor kerül egy országos kutatásra, amely a falusi közösségekkel foglalkozik. A programot 2013 őszén konferencia zárja, amelyet a résztvevők szerveznek majd meg.

Az AGRYA és partnerei a programmal hozzá kívánnak járulni ahhoz is, hogy a falusi közösségek, elsősorban a fiatalokból álló közösségek között létrejöjjön egy hálózati együttműködés.

A program résztvevőit – harminc fiatalt – pályázaton keresztül, személyes meghallgatásuk után választják ki. Jelentkezési határidő 2012. október 5. A program első képzésére 2012. november 23-25 között kerül sor.

A pályázati anyag letölthető a program weboldaláról a www.mhvisz.hu címről, valamint a www.agrya.hu weblapról.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek