Ezek lesznek az idei év sláger alapanyagai
Az idei év is tartogat néhány újdonságot mindazoknak akik betegségük miatt kényszerülnek a diétára vagy éppen saját elhatározásból döntenek a tudatos táplálkozás mellett.
Három alapanyag már biztos, hogy slágernek ígérkezik.
1.Teff
A teff egy új alapanyag a gluténmentes diétában.
Az Etiópiából származó teff (Eragrostis tef, magyarul tőtippan) sokunk számára eddig ismeretlen volt. Ehhez az is hozzájárul, hogy Magyarországon csak néhány boltban kapható, a többi gabonaféléhez képest pedig jóval magasabb áron. Kedvező tápanyag-összetétele miatt azonban érdemes kipróbálni.
A teff a legkisebb gabona a világon, körülbelül 150 teff szem súlya egyezik meg, 1 szem búza tömegével. Teffből készül az etiópok kenyere, az enjera, amely egy palacsintához hasonló lapos, tömör kenyér (a sikér hiánya miatt). Tortillához, palacsintához hasonlóan ebbe csomagolják bele a töltelékeket, így evőeszköz nélkül is könnyen el tudják fogyasztani.
- Gluténmentességéből adódóan színesítheti a cöliákia diétáját. (Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a termék garantáltan gluténmentes legyen!)
- Teljes őrlésű lisztje korpában és csírában gazdag, ezáltal kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését.
- A többi gabonaféléhez képest kiemelkedő a kálcium tartalma (180mg/100g).
- Ásványi anyagok közül jó forrása továbbá a vasnak, foszfornak és a cinknek is.
- Vitaminok közül a többi gabonaféléhez hasonlóan jó B-vitamin forrás.
2. Nyírfavíz
A nyírfavíz egy sor előnyös tulajdonsággal kecsegtet: a fejfájás, hörghurut, az influenza, a májbetegség vagy az ízületi gyulladás gyógyításától kezdve a narancsbőr, a korpásodás, illetve az ekcéma megszüntetéséig megannyi jótékony hatása van szervezetünkre.
A nyírfavizet kizárólag kora tavasszal lehet begyűjteni, amikor a nedvek felfutnak a fa törzsében. Ekkor egy csapot kell fúrni a törzsbe és alátenni egy üveget, amibe belefolyhat a víz. A nyírfavizet a legjobb frissen fogyasztani, a szavatossági ideje csak néhány nap, de pasztörizálás után hosszabb távon is eltartható.
- Kémiai profilját tekintve a nyírfavíz nagyon hasonlít a kókuszvízhez.
- Makro- és mikrotápanyagokban gazdag, ideértve a fehérjéket, az aminosavakat, az enzimeket, az elektrolitokat és a káliumot.
- A kókuszvíztől eltérően azonban szaponint is tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet és némi gyulladáscsökkentő hatással is bír.
3. Zöldbanán liszt
Zöldbanán liszt magas tápértékű, ásványi anyagokban, élelmi rostokban gazdag, rezisztens keményítőt tartalmazó speciális gyümölcs őrlemény. A zöldbanánból készült termékek hozzáférhetősége Európában még viszonylag korlátozott, ennek megfelelően a zöldbanán liszt felhasználásának kultúrája is csak kialakulófélben van.
- Nevével ellentétben sem íze, sem színe nem emlékeztet a zöld banánéra.
- A benne lévő rostoknak köszönhetően nehezen szívódik fel szervezetünkben, így később leszünk éhesek.
- Fogyasztása kitűnő alternatívát biztosíthat a hagyományos alapanyagok mellett.
- Tápanyagokban gazdag (kálium, vas, magnézium), és hozzájárul bélflóránk egészséges működéséhez.
- Alacsony szénhidrát tartalmának köszönhetően nem csak gluténérzékenyeknek, hanem cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ajánlják.
A zöldbanán lisztet hasonlóképpen használhatjuk, mint a magliszteket, érdemes kipróbálni kedvenc sütinket ezzel az újdonsággal.