Ezek lesznek az idei év sláger alapanyagai

11 jan. 2015 Adminisztrator

Az idei év is tartogat néhány újdonságot mindazoknak akik betegségük miatt kényszerülnek a diétára vagy éppen saját elhatározásból döntenek a tudatos táplálkozás mellett.

bio4

Három alapanyag már biztos, hogy slágernek ígérkezik.

1.Teff

A teff egy új alapanyag a gluténmentes diétában.

Az Etiópiából származó teff (Eragrostis tef, magyarul tőtippan) sokunk számára eddig ismeretlen volt. Ehhez az is hozzájárul, hogy Magyarországon csak néhány boltban kapható, a többi gabonaféléhez képest pedig jóval magasabb áron. Kedvező tápanyag-összetétele miatt azonban érdemes kipróbálni.

A teff a legkisebb gabona a világon, körülbelül 150 teff szem súlya egyezik meg, 1 szem búza tömegével. Teffből készül az etiópok kenyere, az enjera, amely egy palacsintához hasonló lapos, tömör kenyér (a sikér hiánya miatt). Tortillához, palacsintához hasonlóan ebbe csomagolják bele a töltelékeket, így evőeszköz nélkül is könnyen el tudják fogyasztani.

  • Gluténmentességéből adódóan színesítheti a cöliákia diétáját. (Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a termék garantáltan gluténmentes legyen!)
  • Teljes őrlésű lisztje korpában és csírában gazdag, ezáltal kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését.
  • A többi gabonaféléhez képest kiemelkedő a kálcium tartalma (180mg/100g).
  • Ásványi anyagok közül jó forrása továbbá a vasnak, foszfornak és a cinknek is.
  • Vitaminok közül a többi gabonaféléhez hasonlóan jó B-vitamin forrás.

bio6

2. Nyírfavíz

A nyírfavíz egy sor előnyös tulajdonsággal kecsegtet: a fejfájás, hörghurut, az influenza, a májbetegség vagy az ízületi gyulladás gyógyításától kezdve a narancsbőr, a korpásodás, illetve az ekcéma megszüntetéséig megannyi jótékony hatása van szervezetünkre.

A nyírfavizet kizárólag kora tavasszal lehet begyűjteni, amikor a nedvek felfutnak a fa törzsében. Ekkor egy csapot kell fúrni a törzsbe és alátenni egy üveget, amibe belefolyhat a víz. A nyírfavizet a legjobb frissen fogyasztani, a szavatossági ideje csak néhány nap, de pasztörizálás után hosszabb távon is eltartható.

  • Kémiai profilját tekintve a nyírfavíz nagyon hasonlít a kókuszvízhez.
  • Makro- és mikrotápanyagokban gazdag, ideértve a fehérjéket, az aminosavakat, az enzimeket, az elektrolitokat és a káliumot.
  • A kókuszvíztől eltérően azonban szaponint is tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet és némi gyulladáscsökkentő hatással is bír.

bio2

3. Zöldbanán liszt

Zöldbanán liszt magas tápértékű,  ásványi  anyagokban, élelmi rostokban gazdag, rezisztens keményítőt  tartalmazó speciális gyümölcs őrlemény. A zöldbanánból készült termékek hozzáférhetősége Európában még viszonylag korlátozott, ennek megfelelően a zöldbanán liszt felhasználásának kultúrája is csak kialakulófélben van.

  • Nevével ellentétben sem íze, sem színe nem emlékeztet a zöld banánéra.
  • A benne lévő rostoknak köszönhetően nehezen szívódik fel szervezetünkben, így később leszünk éhesek.
  • Fogyasztása kitűnő alternatívát biztosíthat a hagyományos alapanyagok mellett.
  • Tápanyagokban gazdag (kálium, vas, magnézium), és hozzájárul bélflóránk egészséges működéséhez.
  • Alacsony szénhidrát tartalmának köszönhetően nem csak gluténérzékenyeknek, hanem cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ajánlják.

A zöldbanán lisztet hasonlóképpen használhatjuk, mint a magliszteket, érdemes kipróbálni kedvenc sütinket ezzel az újdonsággal.

Forrás

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek