Ételek és italok, melyeket soha ne adjunk a kutyáknak

08 okt. 2012 Vaskor Máté

kutya2Kedvenceink sokszor édes szemekkel kérnek valami finomságot, pár étel esetében viszont kénytelenek vagyunk ellenállni, mert károsak lehetnek az ebre.

Ha igazán szeretjük kutyánkat, akkor nem csak azzal tehetünk jót nekik, ha mindennel megkínáljuk, ami épp a kezünkbe esik. Épp ellenkezőleg. Jó, ha odafigyelünk, hogy mi kerül a gyomrukba, hisz az ő szervezetük teljesen másképp dolgozik, mint az embereké. Íme, tizenhárom ennivaló, amelytől jobb, ha óvjuk állatunkat.

Hagyma, fokhagyma, metélőhagyma. – A hagymák családjába tartozó zöldségek mindegyike gyomorégéshez vezethet a kutyáknál, sőt, pusztítják szervezetükben a vörösvérsejteket, ami vérszegénységet idézhet elő.

Makadámdió. – Nehéz elhinni, hogy a vitamindús makadámdió nyers és sült állapotban is beteggé teheti a kutyákat. A tünetek között ott van a fáradékonyság, a depresszió, a hányás és a remegés is.

kaveKoffeintartalmú italok. – A kávé és a tea fogyasztása sem ajánlott az ember legjobb barátjának, hisz nincs rájuk ellenszer. Felelőtlen dolog továbbá koffeintartalmú kakaót, csokoládét, vagy éppen kólát vagy fájdalomcsillapítót adni az ebeknek.

Csokoládé. – Az édesség, mely nélkül emberek tömkelege nehezen tudna élni, a négy lábon járó jószágoknak közel sem olyan jó. A csokikban található teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, szívritmuszavart, rohamokat és legrosszabb esetben halált is okozhat kedvenceinknek.

Szőlőfélék. – Egy fürt szőlő, vagy egy pár szem mazsola semmi félnivalót nem rejteget magában a laikusok számára, mégis van bennük veszélyfaktor. A tudósok még nem jöttek rá, hogy milyen bennük rejlő anyagra allergének a kutyák, az azonban biztos, hogy veseelégtelenséget is kalibrálhatnak.

Xilit. – A természetes édesítővel rágót, cukrokat, fogkrémet, és diétás ételeket ízesítenek. Az ebeknél ez az anyag megnöveli az inzulinszintet, amitől hirtelen megemelkedik a vércukorszint, s hamar beállhat akár a májelégtelenség is.

cukorCukor. – Az édesítőszer túlfogyasztása elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és cukorbetegséghez vezethet – nem mintha ezt magunkon nem tapasztalhatnánk.

Zsíros húsok, csontok. - A vasárnapi ebéd után sokan kutyáinknak adjuk a zsíros, félig sült maradékokat. Ez nem túl jó ötlet, hiszen fulladáshoz, és hasnyálmirigygondokhoz vezethet.

Alkohol. – Az alkoholos italoknak ugyanazok a hatásuk az embereken, mint az állatokon, ám vegyük figyelembe, hogy házőrzőink jóval kisebb termetűek. Ha játékból túl sokat itatunk velük, akkor akár tragikus vége is lehet a viccelődésnek.

Élesztős élelmiszerek. – Ezek az ételek megragadnak az ebek gyomrában, és kínzó fájdalmat idézhetnek elő. Sőt, mikor szervezetük elkezdené feldolgozni az élesztőt, mérgező alkoholt termelnek saját testükben.

Különféle gyümölcsök. – Legfőképp a datolyát, a szilvát és a barackot emelhetjük ki ez esetben. A datolya magjai a vékonybélben teremthetnek problémákat, míg a másik két említett gyümölcs magjai bélelzáródást okozhatnak. Mi több, utóbbi kettő cianidot tartalmaz, amely mind az emberi mind az állati testre mérgező hatással van.

Nyers ételek. – Tilos a kutyáknak nyersen tojást, húst vagy halat adni, mert onnantól egyenes út vezet a szalmonella kialakulásához. A tojás egy enzime akár kölcsönhatásba léphet a B-vitaminnal is, amely a bőrre és a szőrre lehet kihatással.

Forrás: Care2.com

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek