Energiaital lehetne a vörösbor?

01 júl. 2012 Matos Lajos

bioborA vörösbor egyik hatóanyaga, a rezveratrol növeli a fizikai teljesítményt. Kutatók szerint akár erőnlétet növelő tabletta formájában is szedhető lesz.
A kanadai tudósok új tudományos fölismerésének értékét ugyanakkor csökkenti, hogy ezt egyelőre csak patkányok izomkészítményén észlelték – írja az MTI szakértője.

A rezveratrolt már rég fölfedezték a szőlőben és a magyarok által kedvelt vörösborban, de világhíre akkor indult el, amikor 2003-ban a világ egyik leghíresebb egyetemének, a Harvardnak a kutatói kimutatták, hogy ennek az anyagnak a hatására bizonyos sejtek tovább élnek. Sok ember szedi az ilyen gyógyszerkészítmények valamelyik változatát. A készítménynek egyébként kedvező hatását találták rosszindulatú daganatokban, szívbetegségben, sőt Alzheimer kórban is.

Természetes formában a rezveratrol bevétele nehéz volna, mert legalább napi 40 liter vörösbort kellene elfogyasztani olyan adaghoz, amit állatkísérletekben hatékonynak találtak.  
A kutatócsoport laboratóriumi patkányokat vizsgált, akiknek fizikai teherbírását mérték. Kiderült, hogy az állatok izomereje, teljesítménye rezveratrol adására jelentősen megnőtt. Nemcsak a végtagizomzat, hanem a szívizom is sokkal erősebb lett, és a kutatók ennek hátterében azt találták, hogy a kezelés az energia anyagcserét befolyásolta igen kedvezően.

„Eredményeink alapján azt gondoljuk, hogy a rezveratrol olyan tényező, mely javítja a sportolás hatékonyságát, jó irányba változtatva az izomerőt és a szív teljesítményét, és fokozva az energiatermelést is” - nyilatkozta a munkacsoport vezetője.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek