Életeket menthetne a hizlaló élelmiszerek adójának megemelése
Az agyvérzés és a szívroham okozta halálesetek számát felére lehetne csökkenteni, ha megemelnék a hizlaló élelmiszerek adóját, betiltanák reklámjukat.
Szakértők azt is állítják, hogy a gyümölcsökre és a zöldségekre kivetett adókat csökkenteni kellene.
A szív-és érrendszeri betegségek megelőzésével és rehabilitációjával foglalkozó európai szövetség (EACPR) szakértői meg vannak győződve arról, hogy az egészséges életmódra való áttérés tekintetében a meggyőzésnél hatékonyabbak a kormányzati intézkedések.
Ezért azt szorgalmazzák, hogy a kormányok vessenek ki magasabb adókat a magas só-, cukor- vagy zsírtartalmú élelmiszerekre, kevesebb adót a gyümölcsökre és a zöldségekre, továbbá csökkentsék a feldolgozott élelmiszerek megengedett só- és zsírtartalmát.
Javasolják azt is, hogy a dohánytermékekre vonatkozó szigorú szabályokhoz hasonlókat vezessenek be az alkoholtartalmú termékek forgalmazásában is. Fontosnak tartják emellett, hogy a közlekedés egészségesebb formáit, mint a gyaloglást vagy a kerékpározást ösztönözzék úgy, hogy megteremtik ezek feltételeit az utakon, az iskolákban és a munkahelyeken.
A szakértők úgy vélekednek, hogy a felsorolt intézkedések nyomán a felére csökkennének a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedések – írta az MTI.