Elég a tespedésből: sétáljunk, kiránduljunk egészségünkért!

07 okt. 2012 Administrator

kirandul2Az egyik legjobb kikapcsolódás a kirándulás. Sétálni a közeli zöld környezetben, gyalogolni az erdőben, vagy nagyobb túrát tenni szép vidéki tájakon.

Mindegy miről van szó, egy nagyvárosban, főleg fővárosban élő és dolgozó embernek heti, kétheti rendszerességgel ki kellene rándulnia a legközelebbi természetbe, ha pedig olyan szerencsés helyzetben van, hogy a természet lágy ölének meglátogatása csak egy karnyújtásnyira van, akkor tényleg nem mondhat nemet!

Az erdő friss, üde illata, a halk, néhol felerősödő madárhangok, neszek a bokrokban, fák alatt igazi kikapcsolódást jelenthet a szmoggal teli betondzsungel után. Ehhez persze akaraterő is kell, hiszen sokszor kényelmesebb megoldásnak tűnhet leheveredni otthon a kanapén, enni és tv-t nézni, mint felöltözni és gyalogolni egy rendeset az erdőben.

Az biztosan állítható, hogy hasznosabb és pihentetőbb a séta és a friss levegő beszívása, mint a tespedés. Vegyük a fáradságot, húzzunk fel egy kényelmes bakancsot, farmert és induljunk el a legközelebbi erdőbe!

Kirándulni és túrázni nem ugyanazt jelenti. Kirándulni lehet gyermekkel, idősebb emberekkel és legfőképpen nem kell hozzá felszerelés, lényeg a kényelem és a biztonság a ruházatban.

kirandul1Túrázni inkább a fiatalabb, vagy életerős középkorúak szoktak, akiknek megfelelően körültekintőnek kell lenniük a felszerelést illetően, nem mindegy ugyanis egy hosszabb gyaloglásnál, esetlegesen hegymászásnál a cipő, a nadrág és a felsőrész sem.

Manapság már kiváló boltok állnak rendelkezésünkre a beszerzéshez, sőt, ha szerencsénk van, az eladók értenek is az áruk minőségéhez, meg tudják mondani, melyik ruha, lábbeli alkalmas leginkább egy adott táv megtételére.

Az időjárás sem mindegy: nyilván az egyértelmű, hogyha hűvösebb időben vágunk neki egy hosszabb útnak, melegebb felső- és alsórészeket kell magunkra venni, viszont nem mindegy a ruhák és cipők légáteresztő képessége, hiszen, ha hamar leizzad az ember és nincs hova elvezetni a testnedveket, hamarabb kifáradunk és szinte elegünk lesz a kirándulásból a rossz komfortérzet miatt. Kis felkészüléssel igazán jó napokat élhetünk át a zöld övezetben.

Osztrák kutatók megállapították, hogy azok, akik napi rendszerességgel sétáltak egyet a szabadban akárcsak fél órára(!) azok nyugodtabbak, sőt, nem csak a stressz szintjük alacsonyabb, de még egészségesebbek is! Mire vár tehát? Itt az idő, ránduljon ki (a hétköznapokból)!

Forrás: napidoktor.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek