Éjszakai piac Akli Majorban a paraszt barokk jegyében

16 aug. 2012 Vaskor István

akli4Idén augusztusban négy héten keresztül, a hagyományos szombati piacok keretében a major udvara barokk játszótérré alakul. A fénypont e hét végén lesz!
Az Akli MajorJátékok - Akli BarokkMánia néven elnevezésű eseménysorozat nem csupán egy rendezvény, hanem egy játék azoknak, akik ellátogatnak e csodálatos vidéki környezetbe.

A játék lényege, hogy a közösen épített örökség, a barokk műemlék major, a szokásos szombati piacnapokon szinte eszköztelenül válik játszótérré, hogy a túlcsorduló kreativitás, a felhőtlen alkotókedv segítségével megjelenítsenek valamit a major 18. századi (újjá)születésének korából. Ez a barokk nem a versailles-i barokk, még csak nem is úri barokk - lehet, hogy amolyan paraszt barokk!

akli3Mindenesetre csak annyira válhat barokká, amennyire az önfeledt játékokkal azzá tesszik a résztvevők! A játékok fénypontja 2012. augusztus 18-án lesz. A szokásos délelőtti piacot megtartják, és számos programmal fűszerezik. Lesz (barokk) sajtkészítés, (barokk) méhészet. A termelők az esti tehénfejés és mézpergetés után már készülnek a XVIII. Századi szokásokból. Nem marad el a (barokk) kovácsolás, (barokk) ékszerkészítés, (barokk) foltvarrás, (barokk) gyermekrajz. Barokk zene tölti be az udvart, amelyre Muki póni barokkos lépésekben viszi körbe a gyerekeket. Fonnak rokkán és orsón, barokk minták alapján díszítenek mézeskalácsot, festenek arcot és hennát.

Este hattól éjfélig éjszakai piacot tartanak, amelyre elkészül a foltvarrók által négy héten át varrott Apát Úr Barokk Abrosza, amellyel megterítik az Apát Úr Barokk Asztalát, amelyet az egész napon át közösen készített, csodálatos, barokk virág- és gyümölcskompozíciókkal díszítenek. Reményeik szerint barokk ételek is készülnek, s talán még egy barokk malac is megsülhet. Zárásként a barokk majd kuruc dallamokon át magyar táncházba lendül a vigasság.

Játékra fel! Aki teheti, annak szombaton, augusztus 18-án irány az AkliMajor Piac!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek