Egy régi csodaszer: az uborka jótékony hatásai

08 nov. 2012 Fazekas Éva

uborkaAz uborka sokak kedvence, nélkülözhetetlen hozzávalója a salátáknak. Azon kívül, hogy nagyon jó íze, számos más hasznos tulajdonsággal is rendelkezik.

Az uborkát már Egyiptomban is előszeretettel fogyasztották, de minden valószínűség szerint Ázsia déli területéről származik. Európában a IX. században említik meg először hivatalos írásokban az uborkát és XIV. Lajos is előszeretettel fogyasztotta az ebből készült ételeket. Nálunk pedig a XIII. században jelent meg először.

Az uborka is azok közé a zöldségek közé tartozik, amelynek nem csak egészségügyi szempontból vannak előnyös tulajdonságai, hanem a kozmetika is szívesen alkalmazza, illetve számos házi szépségápolási praktikánk egyik összetevője.

Hidratáló hatású
Az uborka víztartalma nagyon magas, ezért nem csak a szervezetünk és sejtjeink számára lehet fontos a fogyasztása, de a kozmetikában is ez az egyik olyan tulajdonsága, amelyet előszeretettel használnak. Ki ne tudná például azt a nagyon egyszerű házi praktikát, hogy a fáradt szemekre két uborkaszeletet kell helyeznünk. Arcpakolás készítésekor se feledkezzünk el róla. 

ranctalanitasGazdag ásványi anyag forrás
Az uborkának többek között magas a kálium-, foszfor-, vas-, kalcium- és nátriumtartalma. Nem szabad elfeledkeznünk jelentős vitamintartalmáról sem, hiszen A-, B-, és C-vitaminokat is tartalmaz, így a téli időszakban fontos vitaminforrásunk lehet, amely így az influenza előtti időben akár még a betegségek megelőzésében is segítségünkre lehet.
Az uborkával kapcsolatban talán kevesen tudják, de a legtöbb tápérték a héjában található, így ha nem bántja a gyomrodat, akkor érdemes rajtahagynod.

Ránctalanító hatású
Amellett, hogy arcpakolásba keverve segít megőrizni bőrünk hidratáltságát, a középkorúak esetében késleltetheti a ráncok kialakulását az uborkás arcpakolás alkalmazása.  Az idősebb korosztálynál is simítja a bőrt, így sokkal fiatalosabb, üdébb külsőt kölcsönöz a használójának.

Hajápolás
Az arcbőrünk mellett ne feledkezzünk el a hajápolásról sem, ugyanis az uborka egyik jótékony hatása, hogy elősegíti a hajnövekedést. A hajpakolásba uborkát, ricinusolajat és némi mézet érdemes tennünk és ezt a hajunkon hagyni legalább 30 percen keresztül.

Forrás: femcafé.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek