Egy fantasztikus kezdeményezés üzenete: friss árut mindenki asztalára

25 szept. 2015 Fekécs Edit

Az egészséges étkezést és a helyi termékek irányába fordulását ötvözi egy szenzációs kezdeményezés.

 

Valljuk meg, hogy a városokban időnként nehéz megvalósítani a friss zöldség-gyümölcsök fogyasztását. Ennek legfőbb oka, hogy a a szállítással és az egyéb rezsiköltségekkel jócskán megnövekszik a termék ára. Sok esetben a szállítás, a logisztika költségei olyan tetemes összeget tesznek ki, hogy finoman fogalmazva egy adott termék ára közel sincs összhangban a minőséggel. Gondoljunk csak a külföldről behozott gyümölcsökre. Először is tegyük fel a kérdést: szükségünk van-e mindenáron import vagy éppen az ország távoli helyéről szállított termékekre, mikor helyben is számtalan vitamindús zöldség és gyümölcs terem.

 

 

A Mobil Good Food Market ezen meggondolásokból indította útjára 2010-ben  a " friss áru utaztatás nélkül" projektjét.  A FoodShare Toronto,  Toronto város, és a United Way Toronto együttműködésének köszönhetően egy öreg buszt alakították át, ami ma már mobil élelmiszerpiacként működik. Sikeresen.  Minden, a környéken termett zöldség és gyümölcs ezzel a busszal érkezik a városba, hetente kétszer. Az árak nem olcsóbbak, mint a hipermarketekben, de aki itt vásárol az tudja, hogy egyrészt vásárlásával a helyi termelőket  támogatja, másrészt friss, egészséges ételt tehet a családja asztalára. 

 

 

 

 

A program mára kinőtte magát, hiszen a helyi iskola része lett a kertészkedés, a konyhakerti növények termesztése és mindezek bevonása a közétkeztetésbe. Ma már karitatív munkát is végeznek.

A kezdeményezés már sokak elismerését kivívta, így az ötletadók és megvalósítók bíznak benne, hogy egyre több helyen ismerik fel a helyi termékek jelentőségét.

 

További információ a szervezet honlapján, a működésükről pedig hoztunk egy néhány perces videót.

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek