Egy étterem, ahol zöldséggel és csuhébabával is fizethet a vendég

12 szept. 2012 Zeke Andrea

firenze1El tudod képzelni, hogy betérsz egy étterembe, és a fogyasztás után pénz helyett paradicsommal, vagy csuhébabával fizetsz? Pedig lesz ilyen vendéglő!

Sajnos egyelőre nem Magyarországon indul útjára a kezdeményezés, ám az olaszországi Firenzében szeptember végén nyitja meg kapuit egy étterem, melynek tulajdonosa úgy gondolja: a pénz, mint fizetőeszköz nem kap központi szerepet az étterem életében.

Helyette viszont elfogadnak gyümölcsöt, zöldséget, kézműves termékeket. A szándékot, hogy miként kívánunk fizetni, már az asztalfoglalásnál előre kell jelezni. A szokásos asztalfoglalási procedúra helyett sokkal érdekesebb hívások várhatóak:

„Két főre szeretnék asztalt foglalni ma este 8 órára. Most szedtem a kertemben 5 kiló paradicsomot. Megfelelne, ha azzal fizetnék?”

Kétségtelen, hogy sokak számára ez elképzelhetetlen koncepció (kis hazánkban rögtön felvetődne a számlaadási és élelmiszerbiztonság kérdéskör), ám mindez Toszkánában történik. 

Toszkánában pedig ebben csupán annyi a rendkívüli, hogy ez az étterem pont Firenzében, a nagyvárosban nyitja meg kapuit. A toszkán vidéken ugyanis ez a legtermészetesebb dolog. Ott a legkiválóbb trattoria-ban nincs étlap, hiszen honnan tudnák előre, hogy a falu vadásza ejt-e el fácánt éppen aznap és hoz-e belőle egy közös vacsorához, vagy a gazda ad-e be egy szatyor cukkini virágot?

firenze2A vidéki éttermekbe még a saját főztjüket is be szokás adni, ha éppen úgy tartja kedvük, és bárki megvendégelheti a másikat. Az étterem tulajdonosa pedig örömmel ad helyet az eseménynek. Náluk ez nem a pénzről szól, nem a meggazdagodásról, hanem az élet élvezetéről, amit mindenki számára lehetővé tesznek a közösségen belül.

Az étterem tulajdonosa a „L’é Maiala” nevet adta az étteremnek, ami szabad fordításban annyit tesz körülbelül, hogy nehéz idők járnak. Donella Faggioli a válság időszakában arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy lehet másképp is jól érezni magunkat, és szeretné lehetővé tenni az éttermi szolgáltatást azok számára is, akik szűkösebben élnek.

Az étteremben hagyományos toszkán ételeket készítenek majd és az árakat is a lehető legbarátibban alakítják ki. A berendezés a hagyományos toszkán és kevéske chic ötvözése lesz, amellyel igazán otthonos, hangulatos éttermet tudnak varázsolni.

A kezdeményezés ötletes, kérdés mennyire működőképes ez egy nagyvároson belül. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy egy aprócska étteremen keresztül ott is egyre több és több ember fogja meglátni az élet igazi értékét. Sok sikert Donella!

Forrás: tudatoslet.hu


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek