Egészséges fogakat szeretnél? Mutatjuk, miből kell többet enni!
Mindnyájan tudjuk, hogy a szájápolás rendkívül fontos a mai generációnak, az átfogó higiénia azonban messze túlmutat a fogmosáson és a fogselymezésen.
A házi alternatív gyógymódok, mint például a gyógynövényes szájvíz ugyan nagyon hatékonyak a szép mosoly fenntartásában, de az egyszerű, hétköznapi ételekkel és italokkal is sokat tehetünk szánk tisztaságáért. A következő öt élelmiszer segít a fogíny és a fogak egészségének megőrzésében.
Szamóca és kivi
A C-vitamin óriási szerepet játszik az íny egészségének megtartásában. A kivi és a szamóca büszkélkedhet a legnagyobb C-vitamin koncentrációban, és a citrusfélék is az élmezőnyben járnak. Ezek a fanyar ízű gyümölcsök segítenek fehéren tartani a fogakat még gyakori kávéfogyasztás mellett is.
Zöld tea
Valóban igaz, hogy a zöld tea tartalmaz úgynevezett kaketint, ami gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással bír. Egy japán kutatás szerint például azoknál a férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, jóval ritkábban alakul ki fogágybetegségük a többieknél. Egy másik - szintén japán - tanulmány szerint a napi legalább egy csésze zöld tea ivása csökkenti a fogak károsodását.
Diófélék és magvak
Kiváló forrásai a növényi alapú fehérjének, az egészséges fogaknak szükséges mikrotápanyagokat, így foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket, és ami a legfontosabb, kalciumot is tartalmaznak. A diófélék közül a mandula és a brazil dió a leggazdagabb kalciumban, míg a magok közül a szezámmag a befutó ebből a szempontból.
Vöröshagyma
Főként nyersen fogyasztva nagyon hatékony baktériumölő. Szendvicsekben, salátákban jól szuperál, de ha végképp nem tudja elviselni az ízét, akkor főzve is lehet fogyasztani.
Alma, zeller és más alacsony savtartalmú gyümölcsök
Ezek a vízben gazdag gyümölcsök és zöldségek nyáltermelésre késztetik az embert, ezzel kordában tartva a baktériumokat. A foglepedék javát "eltakarítjuk" például az alma rágásával.