D-vitaminnal csökkenthető a fogszuvasodás kockázata
Egy több országra kiterjedő vizsgálat szerint a D-vitamin segítségével 50 százalékkal lehet csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását a gyermekeknél.
Dr. Philippe Hujoel és a Washingtoni Egyetem munkatársai mintegy 24 klinikai vizsgálat eredményét összegezték, melyekre 1920 és 1980 között került sor, és több országban összesen mintegy 3 ezer gyermekre terjedt ki. Megállapították, hogy a D-vitamin mintegy 50 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás előfordulását.
A D-vitamin a szervezetbe bevihető külső forrásból (például a csukamájolaj tartalmazza nagy mennyiségben), de a napfény UV-sugarai is serkentik termelődését. Régóta ismert a D-vitamin csontélettanban betöltött szerepe, azonban a fogszuvasodásra gyakorolt hatását idáig nem sikerült tisztázni annak ellenére sem, hogy már az 1950-es évek óta napvilágot látott számos erre irányuló sejtés.
Jelen elemzés az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, Új-Zélandban és Svédországban végzett korábbi klinikai vizsgálatok eredményeire terjedt ki. A célcsoport 2-16 éves gyermekek közül került ki, az adatokat iskolákban, egészségügyi intézményekben, fogászati rendelőkben, illetve kórházakban vették fel.
A fogszuvasodás igen fontos közegészségügyi kérdésnek számít, épp ezért üdvözölendő minden új eredmény, mely az előfordulás csökkenését célozza.
Forrás: Betegszoba.hu