Citronella: ízesít, illatosít, gyógyít

23 ápr. 2012 Vaskor Máté

citronella-billyteohwordpressKözhiedelem, hogy a citronella a citromfű népies elnevezése. Ugyan felhasználásuk és élettani hatásuk sok mindenben megegyezik, két növényről beszélünk.

A szabadföldi növény megjelenése a póréhagymáéhoz hasonlít. Ugyan a citromfű és a citronella között nincs közeli rokonság, mégis sokan összekeverik a két növényt, mivel a citronella angol neve „lemongrass”. Sajátosságaik ugyan hasonlók, de mi most részletesen bemutatjuk, hogy mire használhatod a citronellát.

Ételek elkészítésében. – A zöldség remek ízt ad ételeinknek. Így például baromfikat, leveseket, teákat, és tengeri herkentyűket is megspékelhetünk vele, hisz különös aromát ad a gyomorba valónak. Fogyaszthatod frissen, szárítottan, vagy éppen porrá reszelt alakban is. A szára ugyan kemény, de egy éles késsel könnyen felaprózhatod, hogy az is használhatóvá váljon. Fontos, hogy a csípős eledeleknek kiveszi az erejét, tehát ha erős ízvilágra vágysz, akkor óvatosan bánj vele.

Illatosításra. – Íze is lenyűgöző, de citromillata egyszerűen pazar. A növény illata lehet, hogy számodra is ismerős. Szappanokban, parfümökben és gyertyák előállításánál is előszeretettel használják. Továbbá a vidéki életben sincs elhanyagolható szerepe a „bukéjának”. Faluhelyen szúnyogriasztóként vetik be nyári időszakban. Az állatok többsége nem szereti a szagot, amit kiad, tehát ha nem szeretnénk, hogy kedvencünk a virágágyásunkban mászkáljon, ültessünk növényeink mellé citronellát. A siker garantált, legyen szó kutyáról, lóról, malacról vagy netalán macskáról.

citronella-arthurlemograsswordpressAromaterápiára. – A zöldféle olyan jellegzetes, és erős illattal bír, hogy aromaterápiás kezelésekre is kiváló. Nyugtató hatású, így stressz- és feszültségoldó. Egy kiadós fürdés, vagy egy finom masszás alatt ajánlott illóolajának odorával feltöltődni. Ám figyelem! Csak alacsony hígításban szabad használni, hiszen az érzékenyebb bőrű embereknek kiüthet tőle a bőre.

Gyógyításra. – A citronella szervezetre gyakorolt hatásait sem szabad elfelejtenünk. Méregteleníti az emésztőrendszert, a hasnyálmirigyet, a vesét, a húgyhólyagot és a májat. Csökkenti a koleszterinszintet és segít eltávolítani a húgysavat szervezetünkből. E mellett serkenti a vérkeringést és segíti az emésztést. Végül, de nem utolsó sorban, kiváló ellenszer a pattanások ellen is.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek