Búzafű, búzacsíra és tönkölybúza a házi gyógyszertárban

01 jan. 2013 Temesvári Gabi

tonkolybuzaA háztartásban - éléskamrában - komoly „gyógyszertárat” találhatunk. Mit kell tudni a mindenki által ismert kincseinkről, azok gyógyító használatáról?

Az alábbiakban nézzünk meg három nagyon fontos növényt a természet patikájából.

Tönkölybúza
A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idővel azonban kiszorították a viszonylag bővebben termő egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet őrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk. A tönkölybúza táplálkozás-fiziológiai értékét magas fehérjetartalmán kívül vitaminbőségének köszönheti. Nagy mennyiségben találhatók a magban A-, E- és B-vitaminok. Az ásványi anyagok közül különösen gazdag foszforban, vasban és magnéziumban. A tönkölybúza magas sütőértékét jelentős fehérjetartalmán kívül kiemelkedően magas sikértartalma garantálja. A tönkölyből készült kenyér porózus, rugalmas, lágy.

A tönköly a legértékesebb gabonaféle, teljesértékű, melegítő hatású, finom zsírokat adó, és sokkal könnyebben emészthető, mint a többi gabona. A tönkölybúzában található fehérje molekuláris felépítése az összes növény fehérjéinél szorosabb rokonságot mutat az emberi plazmával. A tönköly, noha küllemre szinte megegyezik a búzával, táplálkozási szempontból összehasonlíthatatlan előnyökkel rendelkezik. Például tönkölylisztből készült kásával csecsemőket gond nélkül fel lehet nevelni. A tönkölygríz bátran adható legyengült betegeknek.

A tönkölybúza további előnye, hogy rendszeres fogyasztása mellett az erek jobban tágulnak. Ez jobb véráramlást tesz lehetővé. A tönköly sejtregeneráló hatása is bizonyított. Rendszeres fogyasztása a sejtek teljesítménynövekedését segíti elő. Ugyanis a szellemi teljesítményt is fokozza. Tönkölykúrát ajánlatos leukémiás megbetegedések esetén is alkalmazni, mert jótékony hatását a lépre és a csontvelőre is kifejti.

Búzacsíra, búzafű
A búzafüvet és búzacsírát Isten mannájának hívják. Nem ok nélkül.
Már az ókori egyiptomiaknál a búzacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte, a halott mellé a sírba tették. A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű újjáélesztő, regeneráló hatását, tápláló és gyógyító értékét.
buzafuKivételesen gazdag ásványi anyagokban. Foszfor, kalcium, magnézium, kálium, nyomelemek, vas, mangán, réz, jód van benne. Fehérjéje, zsírja és szénhidrátja könnyen emészthető. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért érelmeszesedés ellen hasznos. Gazdag aminosavakban. Vitaminjai: A-, B1-, B2-, B5-, B6-, B10-, E. Tápegész és élőtáplálék. Csírázáskor olyan vitaminok, enzimek, nyomelemek, életerők keletkeznek, melyekkel a száraz mag nem rendelkezik. Így könnyen emészthetővé válik, előemésztés indul meg. Nagyobb lesz a B- és C-vitamint tartalma, a búzafűben megjelenik a klorofill.
A klorofill koncentrált napenergia, fokozza a szívműködést, kedvezően hat az érrendszerre, a belekre, a méhre és a tüdőre. Tonizáló szer, antibiotikus hatású.

A búzafűlé hatásos mandulagyulladásnál, orrmelléküreg gyulladásnál. Külsőleg is alkalmazható bőrbajok, fekélyek, gennyes sebek, kelések borogatására.

Forrás: www.temesvarigabi.eoldal.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek