Borral az egészségért

20 okt. 2012 Tóth Emese

dunantulborA bor jótékony hatását az ókorban ismerték. Egészségvédő hatását a szakemberek mára több vizsgálattal bebizonyították. Lássuk, miért egészséges a bor!

Az első pohár az egészségé
Ez a közmondás magában foglalja a borral kapcsolatos legfontosabb szabályt, hogy mértékkel kell fogyasztani. A borban lévő jótékony hatású anyagok nagyjából egy-két deci fogyasztásáig hatásosak, ha többet fogyasztunk belőle, akkor már többet árt, mint használ. Nőknél 1-2 deciliter a napi adag, a férfiak fogyaszthatnak 1 deciliterrel többet is. A túlzott borfogyasztás lehet az elhízás egyik okozója, hiszen az alkohol lebontása közben keletkezett melléktermékekből a szervezetünk lipideket, zsírt készít. Vagyis egyetlen diétázó sem engedheti meg magának, hogy sűrűn alkoholt fogyasszon, de hetente-kéthetente egy pohár száraz borral támogathatjuk az egészségünket.

A bor a szív barátja
Európában a legnagyobb borfogyasztónak a franciák számítanak, akik nem az egészséges életmódjukról híresek, hiszen sok zsírt fogyasztanak és keveset mozognak, ám a kutatások szerint náluk jóval kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, és a szívinfarktus kockázata. Ez a mértékletes a borozgatásnak köszönhető, a francia emberek szinte minden nap isznak bort, ám sohasem nagy mennyiséget. A vörösborban található polifenolos vegyületek antioxidánsként viselkednek, és emellett az érfalakat is erősítik. Ez a vegyület a fehér borokban is megtalálható, csak jóval kevesebb mennyiségben.

boros3Idősen is friss aggyal
A borfogyasztás a kognitív funkciókra is jótékonyan hat. Egy kísérlet során a 70-80 év közötti embereket vizsgáltak, akik naponta 1,5 deciliter bort fogyasztottak kúra-szerűen, a program végén a bort fogyasztó tesztcsoport sokkal jobban teljesített a teszteken, mint azok az idősek, akik nem fogyasztottak bort. A bor időskori fogyasztása egyébként az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Borral az erős csontokért
A borban lévő magnézium jó hatással van a nők csontozatára. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az idős kori csontritkulás kialakulása, sőt a csontkopást is gátolja. A vörösborban lévő anyagok a csontok tömörségét is garantálják, így a törések esélye is jelentősen csökken, ha ezt fogyasztjuk.

A könnyebb emésztésért
A fehérborok savtartalma alacsonyabb, mint a vörösboroké így ez a megfelelőbb, ha egy nehezebb fogás mellé olyan italt szeretnék választani, ami segíti az emésztésünket. Vigyázzunk, mert a vörösborok csersavtartalma sokaknál gyomorfájdalmat, gyomorégést okozhatnak.

Forrás: femcafe.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek