Balaton: Dóczyék tanyáján nincsen lila tehén

21 jún. 2012 Vaskor István

pannontanya2Ez a Balaton nem a magyar tenger. Ez a Balaton egy festői környezetben elterülő falu Szilvásvárad közelében. Itt található a Dóczy család birtoka.   
Tanya ez a javából, ahol a négytagú család – a szülők és a két gyermek – él, dolgozik, s szeretettel várja a látogatókat. A Pannon Tanya – mert így ismerik immár országszerte – maga a háborítatlan természet megannyi állatával, zöldjével és dolgos mindennapjaival. De meséljen erről a városi emberből vidéki gazdává lett családfő, Dóczy Imre.

- Lassan tíz éve, 2003 tájékán feleségemben és bennem is megerősödött a gondolat: elég volt a nagyváros mérgezéséből, vidéken kell folytatni az életet – említi beszélgetésünk elején a gazda. – Terveink megvalósítására 2006-ban sikerült megfelelő „helyszínt találni: ekkor vettük meg a tanyát, majd a körülötte lévő földterületeket folyamatosan. Így költöztünk ide, a Balaton nevű kis faluba.

pannontanya1- Mi volt a fő hajtóerő, ami a fővárosi embert a tanyavilág kellős közepére röpítette?
- Az összes okot felsorolni nagyon hosszú lenne. Alapvetően természet- és állatbarát család a miénk, szellemiségében tehát közel állt hozzánk korábban is a vidéki élet. Aztán belegondoltunk: jobb lesz az nekünk, ha mi termeljük meg a betevőnket, állatokat tartunk, növényeket termesztünk. Így két gyermekünk, Attila és Viktória is megtanulja reálisan látni a világot, becsülni a munkát, és még jobban szeretni, tisztelni a természetet, a valódi értékeket.

pannontanya3- Könnyen ment az „átállás”?
- Örömmel jöttünk ide, egy pillanatnyi fejfájást sem okozott ez az új életforma. Tudja, itt a levegőben előfordul még oxigén, mindenütt látni zöldet, jönnek-mennek állataink, az emberek többsége figyel egymásra, mindig van a másikhoz néhány kedves szava. Viszont nem csenget minden nap a Family Frost, de minek is tenné. Tőlünk üres pénztárcával távozna. Amire szükségünk van, azt előteremtjük magunknak, mindenféle adalékanyag és más mesterséges hozzávalók nélkül. Élvezzük ittlétünk minden percét, a friss levegőt, a csendet, a sok ajándékot, amit kapunk a természettől, állataink sokszínűségét, hűségét, őszinteségét, tejét, húsát. A mindennapjaink igazi tartalommal vannak kitöltve. Sok a munka, ami nem baj, mert unatkozni nem szeretünk. Ez a munka örömet okoz, mert látjuk a gyümölcsét a szó szoros értelmében is.

pannontanya4- Állatállományuk igen sokszínű…
- Tartunk lovakat, magyartarka teheneket – de van szürkemarha is az állományban –, aztán ott vannak a mangalicák, a juhok és mutatóba a szamarunk és a kecskénk. S el ne felejtsem: kutyáink és macskáink is színesítik életünket.

- A Pannon Tanya vendégeket is fogad. Szálláslehetőségként két eredeti magyar jurta áll a birtokon, programként pedig a falusi élet, a vidéki lét megismerését hirdetik. Hirtelen ötletként valósult meg a turisták fogadásának lehetősége, vagy ezt is alaposan előkészítették?
- A közvetlen környezet kicsinosítása, rendbetétele után döntöttünk úgy, hogy a balatoni csodát megosztjuk mindazokkal, akik szeretnék megismerni ezt az életformát. Így jött létre a jurta-lovas-hagyományőrző-tanyasi táboroztatás, vendéglátás. Itt mindenkit szívesen látunk, aki ismerkedne ezzel az élettel, szereti a jószágot, a természetet. Rugalmasak vagyunk a vendégekkel. Ha a látogató például csak egy sátorhelyet kér az erdő közepén-szélén, megoldjuk és igény szerint étkezési lehetőséget biztosítunk. Ha lovakat akarnak simogatni, vagy köztük ébredni, netán lovagolni tanulni,  vagy kipróbálni a tehén- és kecskefejést, tábortűznél szalonnát sütni, íjászkodni – itt mindegyikre lehetőség van. Ám ha valaki csak meg akarja mutatni a gyermekeinek, hogy milyen a csirke, ha nem grill, vagy azt, hogy nem csak lila tehén van – tanyánkon megteheti. Ha bárki teljes kikapcsolódásra és feltöltődésre vágyik, keressen bennünket. Amit tudunk, mi adunk, a csendet pedig a természet biztosítja.

A tanya elérhetőségei itt!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek