Az osztrák Alpokban jódlizva szép a túra

05 okt. 2012 Administrator

jodli1Azok, akik manapság járják az osztrák Alpokat, mind gyakrabban hallják a jódlizás "holálário" hangjait: a jellegzetes tiroli dal ismét divatba jött. 
A jellegzetes tiroli dal ismét divatba jött, egyes túrázóknak még kurzusokat is tartanak művészetéről.

A zöld legelők közepette, az Alpok hófödte csúcsaival a háttérben a Königsleiten környékén élők olyan túraösvényt alakítottak ki, amelyen a turisták elsajátíthatják a jódlizás tudományát - ez egyfajta világpremier. Az augusztusban felavatott útvonal Julie Andrews klasszikus filmjének, A muzsika hangjának mesés alpesi tájain kanyarog, és a szervezők, ahogy mondani szokás, beleadtak apait-anyait – írja az MTI.

A 2000 méter körül járó magasságokban két hatalmas alpesi kürtöt, továbbá jellegzetes tehénkolompot és más kellékeket helyeztek el. A jódlizó szövegnek rendszerint nincs konkrét jelentése (hopsz-ho-da re-i-ri vagy ho-da ria-drai dul-i-jo, esetleg hul-jo diri diri stb.), ám az éles és mély hangok között váltakozó, egyeseket Tarzan harci kiáltására emlékeztető stílust csak hiteles mesterektől lehet jól elsajátítani.

jodli2A túrára jelentkezett kezdő jódlizóknak jobbára csak a közelben legelésző néhány tehén a publikuma, így nem kell zavartatniuk magukat, amikor először nevetségesnek tűnő hangokat sikerül csak kibocsátaniuk.

A Jodl Wanderberg, azaz a jódlitúra ötlete Christian Eder fejéből pattant ki. A férfi Salzburg tartományban igazgat egy hotelt, és maga is csak két éve ismerte meg a jellegzetes alpesi dal titkait. "Mindig gondoltam, hogy nem lehet olyan nehéz dolog. Persze ezt a tiroli módit egyfajta legenda övezte: mivel különleges stílusról van szó, az emberek azt hiszik, hogy nagyon nehéz. Nekünk viszont az a jelszavunk, hogy mindenki képes jódlizni" - mondta a kezdeményező.

A tiroli dallamokat kezdetben az alpesi pásztorok használták, hogy egymásnak üzenjenek hegyről hegyre és völgyből völgybe. A jódlizás Ausztria mellett Svájc, Dél-Németország és Olaszország hegyvidékein is elterjedt.

- Egyfajta visszatérés ez a forrásokhoz. A jódli tiszta művészet: magamat kell adnom benne és nincs előírva, hogy ehhez száz százalékos tökéletességre van szükség - fejtette ki Eder.

Fotó: hetedhetorszag.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek