Az őstermelők tudják: az élelem majd aranyat ér

15 szept. 2012 Kozma Gábor

helyipiacA nyár elején adták át a Vas megyei Őriszentpéteren a helyi kistermelői piacot, amely jól bevált, keresett. Sokan mondják: hasonló másutt is elkelne.

A klímaváltozás, a tartós aszály, a porló talaj miatt állandóan emelkednek az élelmiszerek árai, így szinte helyzetbe hozzák a kiskerteket, azok gazdáit.
Sok minden "kezd összecsúszni" az élelmiszerpiacon. A klímaváltozás már most érezhető, például annak a gazdának, akinek nincs öntözőrendszere, jövője sem lesz. Az aszály pusztító, a szélsőséges fagy és hőhullámok óriási területeken nullázzák le a termést. Ha ehhez hozzávesszük a népesség folyamatos növekedését, a földünk eltartóképességének kimerülését, elég világos a képlet: rövidesen aranyat ér majd az élelem. E folyamatok egyik látványos kifejezője lehet a 30 százalékra taksált kenyér áremelés, amely családok tízezreit hozhatja igen nehéz helyzetbe, vagy sodorhatja az éhezés szélére. Mi a megoldás? - kérdik egyre többen.

A válasz egyszavas: önellátás, s ezt minden szinten támogatnia szükséges az államnak. Mondjuk úgy, hogy egyszerűvé teszi a kiskertek művelését és piacra jutását. Másrészt egyre több fiatalt kell az oktatás révén ráébreszteni arra, hogy muszáj lesz megművelniük szüleik, nagyszüleik kiskertjét, mivel a nem távoli jövőben akár élelmiszerhiányra is fel kell készülnie a társadalomnak. Az önellátás jó példája az őriszentpéteri őstermelői piac, amely nemrég nyílt és máris közkedvelt. Egyik állandó résztvevője a nagyrákosi Kemencei Ilona.

temelopiac2- Kell ez nekem? - morgolódtam gyakran, amikor egy-egy késő tavaszi esőt követően a jól megtrágyázott, szépen beveteményezett kiskertemet elöntötte a gaz. Jaj, a derekam, megint kezdhetem elölről a gyomlálást, a kapálást. Aztán teltek a hónapok, növények lettek a növénykékből és hozták terméseiket. Gyönyörűség volt látni, milyen gazdagon teremnek a paprikák, paradicsomok, meg minden, amit elképzeltem, amire szükségem volt - mondja Ilona, aki 26 éve él az Őrségben, s csak két évet hagyott ki kertjében.

- Többször vettem részt mezőgazdasági felmérésekben, amelyek statisztikai eredményeiben jól látható volt, mennyire nem fontos ma a kiskert, a föld megművelése, az állattartás. Nincs szomorúbb látvány a fűnyírózott veteményeskerteknél. Pedig a kertecske megtermeli a szükségeset, nem kell vásárolni méregdrágán a zöldségesnél, ahova a budapesti nagybaniról hozzák a ki tudja hogyan "gyártott" terméket. Idő már van rá, hiszen nagyon sok az állás nélküli ember, pénz pedig egyre kevesebb a zsebben. Nyár óta működik Őriben a termelői piac, kiváltottuk az őstermelői igazolványt. Azóta minden szombaton ott vagyunk, semmi nem megy kárba. A fölösleget eladjuk és tervezzük a következő évet: miből, mennyit ültetünk majd. Nehéz munka, de sok örömet szerez - fogalmaz az agilis hölgy, aki szerint a kényszer nagy úr. Most olyan korszak közelít, amely nem sok jót ígér. Ám a kiskertek sok családnak jelenthetik a túlélést.

savanyu2Hasonló véleményen van a sárvári Dankovics család is. Ők gyakorlott kiskertészkedők, uborkáik, palántáik, vagy éppen ízletes paradicsomjaik keresettek a piacon.

- Aki teheti, fogjon gyorsan kapát és kezdje el műveli a földjét - mondta Dankovics József. - Olyat, hogy olcsóbb lesz az élelem, el lehet felejteni, ez a világ nem erről szól. Mi eldöntöttük, hogy a felesleget piacra visszük. A hangsúly azonban mégis azon van, hogy a kiskert biztonságot ad - hallottuk.

A nemesrempehollósi Szilvágyai Károly darabka földjén szinte minden megterem. Paprika, paradicsom, zöldségek, szilva, alma, barack: párszáz négyzetméter sok ember élelmezője lehet. Mondják, ezer forint lesz egy üveg lekvár, már csak ezért is érdemes belefogni a kerti munkába.

Forrás: vasnepe.hu

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek