Az egészséges pizza receptje
A pizza világszerte óriási karriert futott be, ám a pizzériák kínálata jócskán tartalmazhat olyan pizzákat is, amelyek nem előnyösek az egészségünkre.
Mégsem kell lemondanunk a kulináris örömökről, a South Florida Sun cikkében ugyanis egészségügyi szakemberek tanácsait gyűjtötték össze arról, milyen pizzát egyen, aki egészségesen akar táplálkozni, de jól is akar lakni.
Vékony tészta a nyerő
A vékony tészta ugyanis kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, és néhány helyen lehet teljes kiőrlésű tésztával is rendelni a pizzát. A vastag, és főleg a töltött pizzatészta azonban messze kerülendő. A lényeg a jó hús. A pepperoni, a kolbász és a bacon szalonna három a legzsírosabb húskészítmények közül, helyettük inkább a grillezett csirkére, a kanadai baconre vagy a marhahúsra essen a választásunk.
Ne sajnáljuk a zöldséget
Az egyik legjobb választás az olivabogyó, de remek kiegészítő még a paprika, a gomba, a brokkoli, a spenót és a szárított paradicsom is. Mindegyik alacsony kalóriatartalmú, és rengeteg vitamint és rostot tartalmaznak. Az édesszájúak pedig válasszák az ananászt.
A szószra egy szavunk sem lehet
A paradicsomszósz összetétele rendkívül egészséges, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz amelyek, többek között a szívpanaszok kialakulásának kockázatát is csökkentik. Ráadásul, a szószban gyakran olyan tápláló zöldségek és fűszernövények is megtalálhatók - mint pl. a fokhagyma -, amelyek a megfelelő koleszterinszint karbantartásában segítenek.
A sajtból csak keveset
A pizza magas kalóriatartalmának jelentős részét teszi ki a sajtban található zsír. Ezért érdemesebb kevesebb sajttal vagy inkább feta sajttal kérni a pizzánkat.
A pizza nem olajkút
A túl sok zsír és olaj elkerülése érdekében érdemes még evés előtt a pizzáról felszívni a felesleges olajat egy kendővel vagy szalvétával.
Előbb együnk valami egészségeset
Hogy ne faljuk fel a pizzát pusztán az éhségérzetünk miatt - és így elkerülhessük a felesleges kalóriabevitelt - együnk valamilyen egészséges ételt, míg megérkezik a pizzánk, például gyümölcsöt vagy zöldséget.
Forrás: betegszoba.hu