Az aromaterápiás kert a nyugalom szigete

21 ápr. 2013 Fekécs Edit

fuszerAz aromaterápia a növényekkel kezdődik! Ezt nagyszüleink is nagyon jól tudták, mint ahogy művészien is alkalmazták a különböző bajok gyógyítására.   

Emlékszem, nagymamám kúszó kakukkfüvet ültetett az út repedésébe, így tudtuk értékelni a nyugtató, meleg illatát, ahogy mentünk rajta. Felmosásnál kiváló szolgálatot tett a citrom verbéna és a citromfű, mert nagyon finom illatot hagyott maga után. Mind e mellett még most is az orromban érzem a lágy kamilla illatát, miközben a barátokkal a vidéki nyugalomban a földön hemperegve vagy éppen ülve kellemesen átitatta a környéket.
Talán nem túlzás azt mondani, hogy minden ember legkedveltebb illatát a természet ihlette, legyenek azok gyógynövények, fűszernövények vagy virágok. Sokunk számára az illatoknak nagy jelentősége van, legerősebben talán a gyerekkori emlékeinkhez kapcsolódnak. Az illatok emlékeztetnek érzelmekre, hangokra, ízekre és képekre

Eltérően többi érzékszervünktől, az orr információt küld közvetlenül a limbikus rendszerbe, ami egyértelmű érzelmeket vált ki.
fuszer2

Az illóolajok használata terápiás vagy esztétikai célokat szolgál, de ha egy mód van rá, ismerjük meg magának a növénynek, virágnak az illatát, s természetesen kinn a kertben. Ha szeretnéd tudni a munka és a pihenés egységét, akkor ismerkedj meg ezzel az élménnyel.

A kert végtelen lehetőséget kínál számunkra, hogy finomítsuk szaglásunkat, hogy nyugalommal vagy éppen energiával lássuk el lelkünket. Válasszuk és ültessük bátran a legkülönbözőbb illatos növényeket, beleértve a közismerten aromaterápiás hatásúakat is. Vásárlás előtt azért nem árt, ha tájékozódunk, melyik és mikor virágzik. Lehetőleg az ültetési helyeket ennek megfelelően válasszuk ki.

Az első lépés az aromaterápiás kert tervezése, vagyis hogy létrehozzuk a hely szellemét, egy szabadtéri kerti szobát. Zárt térben ez ösztönözni fog, hogy több időt ölts az illatos kertecskéd körül. Ez a fajta kert is egy intim szféra kell, hogy legyen, így ezt nehéz elérni egy nyitottabb kertben.
fuszer3Használj kavicsot, játssz a járólapokkal, használd a sziklák zugait! Hidd el, sok helyet találsz az alacsony növésű növényeknek a repedésekben. Kanyargós kertben az ágyás szélei mentén kimondottan jól mutatnak ezek a növények, hiszen lágyítják a sorokat. Meglátod, ilyen kerti sétányon már csak az illatok miatt is több időt töltesz majd el, ráadásul kellemesen.

Ha konténerekbe helyezzük a növényeket, annak az az előnye, hogy a hideg beálltával az illatos növényeink a lakásba kerülnek.

Ha van egy aromaterápiás kerted, nem csak az illatokat élvezheted, hanem bármikor friss alapanyagot nyersz a főzéshez vagy éppen teázáshoz.

Az alábbiakban néhány aromaterápiás, illetve gyógynövényt ajánlok:

édes bazsalikom
babérfa
kamilla
szegfűszeg
eukaliptusz
édeskömény
jázmin
levendula
citromfű
gyöngyvirág
majoránna
menta
rózsák
illatos muskátlik
rozmaring
zsálya
macskagyökér
ibolya

És most képzeld el magad, hogy egy padon ülsz csukott szemmel, és illatozod a világ néhány legnagyobb aromaterápiás növényét!

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek