Az alkotás öröme a textilszobrász különös technikáival

24 máj. 2012 Fekécs Edit

machmarti2Textilszobrász. Szokatlan technikával alkot, imádja munkáját. Mach Márti több sikeres kiállítást tudhat maga mögött, s folyamatosan bemutatókat tart. 

Márti – aki Tatán él – hosszú éveken át dolgozott az államigazgatásban, mígnem 2008-ban sikerült „fiatalon”nyugdíjba mennie. A munka és család mellett nem jutott idő a kreatív alkotásra, ám nyugdíjasként belevágott a kézműves tevékenységekbe.

- Hogyan kezdődött a kézművesség iránti rajongásod?
machmarti1- Mint oly sokan, én is üvegfestéssel kezdtem, majd ezt követte a díszítő festés, akril-, olaj- és selyemfestés, mígnem 2011 év karácsonyán gyermekeimtől kaptam egy orchideakészítés-tanfolyamra szóló ajándékutalványt. Thaiföldi fehér agyagból készítettünk a megszólalásig hasonló gyönyörű orchideákat. Ekkor szerettem bele a kézművességbe, s egy kiállításon ismerkedtem meg a textilszobrászat technikáival. Egy hónappal később egy külföldi tanfolyamom elsajátítottam a szobor és ajándéktárgyak készítésének  technikáit.

- Mondják, textilszobraid ma még ritkaságszámba menő technikával készülnek. Mi ennek a lényege?
machmarti3- Levegőre száradó textilragasztóval készítem szobraimat, melyet felhasználhatok textil, selyem, fa, papír, puha bőr, gipsz, kerámia és egyéb természetes anyagokkal. Ez a Magyarországon még kevésbé ismert technika attól lehet népszerű, hogy egy drótváz, megunt ruhadarabok, kiegészítők, alufólia és a textilragasztó segítségével hozhatunk létre egyedi alkotásokat. Részben tehát újrahasznosítható anyagokkal dolgozom.

- Munkáiddal már kiállításokon is bemutatkoztál, s bemutatókon népszerűsíted a technikát.
- A textilszobrászat fantasztikus lehetőségeket nyújt a kreativitásban. Nagy odaadással készítem alkotásaimat és elmondhatom, hogy ma már sokan érdeklődnek e technika iránt. Az idén több kiállításon vettem részt. A jövőt illetően terveim közt szerepel, hogy az egész országban megismertessem a kreatív emberekkel ezt a nem mindennapi technikát. Ennek érdekében kiállítással egybekötött bemutatókat szervezek a technika kipróbálásának lehetőségével. Folyamatosan oktatókat képzek ki, akik továbbadják majd tudásukat az érdeklődőknek.

- Miként foglalnád össze hitvallásodat?
- Hiszem, hogy az alkotás öröme valamilyen szinten minden emberben ott lakozik. Nem kell művésznek lenned ahhoz, hogy egyedi, szép dolgokat alkothass, viszont az öröm, mellyel ezt teszed, az leírhatatlan.  Tapasztalatból mondom: bemutatóimon sok ember arcán láttam a boldogságot a siker élményével párosulva, mert szépet alkotott.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek