Akár elsősegélycsomag is lehet a palackba zárt illóolaj

26 ápr. 2014 Vaskor Máté

Nem csodaszerek, de emésztési problémákra, pattanások ellen, baktériumok kiölésére és sok más bajra is kiválóak a természetes illóolajok. 
olaj

Az illóolajok – melyek hatása már régóta ismert a szépségiparban – a hagyományos, vidéki kozmetika alapjai. Helyettesíthetik legalapvetőbb kozmetikumainkat, vagy éppen legmodernebb illatosítóinkat, mi több, illatanyaguk számos előnnyel is bír. Arra mindig figyeljünk, hogy csak természetes illóolajokat használjunk.

Borsmenta
A borsmenta-olaj használatával nemcsak a levegőt frissítjük. Ha hányingerünk, vagy valamilyen gyomorproblémánk van, viszketünk, vagy égető sérüléssel küszködünk, „forduljunk” a borsmentához. És ez még nem minden: a gyógyszerek nagy százalékában megtalálható a növény, mely fej- és torokfájásnál remekül szuperál. Végül, de nem utolsó sorban ébren tart, így tökéletes helyettesítője lehet a már megszokott délutáni kávénknak.

Levendula
Azon kevés olajok egyike, melyeket hígítás nélkül is használhatunk. Nem véletlen, hogy a „elsősegélycsomag egy palackban” becenévvel látták el a szakértők. Antibakteriális összetevői hozzájárulnak a baktériumok eltávolításához szervezetünkből, s mint a borsmenta, ez is segít gyorsan legyűrni a fejfájást, befolyásolja az emésztést. Lágy illatától nyugodt lesz éjszakánk, idegrendszeri bajok ellen csodatévő, hogy a magas vérnyomás csökkentéséről, pattanások eltüntetéséről, légzőszervi gondok megszűntetéséről már ne is beszéljünk…

Rózsa
Akármilyen rózsaolajhoz jutunk hozzá, egy biztos: az illata édeskés. Ettől függetlenül illatanyaga elég gyenge, így parfümökben kevésbé, aromaterápiás termékekben annál inkább használatos. A természet adománya a „nők alapvető olaja” szlogent viseli, hiszen a hormonháztartást egyensúlyban tartja, hálószobában igazi csábító erejű. A bőr legjobb barátjának is nevezik. Sajnos sokszor illatkeverékekben a lényeges olcsóbb gerániummal helyettesítik.

olaj5

Fenyő
Legfeljebb a karácsonyfa jutna eszünkbe a fenyő hallatán. Olaja azonban az egészségügy világában antibakteriális, antiszeptikus és fájdalomcsillapító tulajdonságaival vált ismertté. Felgyorsítja az anyagcserét – úgy jár el, mint az ételmérgezés ellenszereinek többsége –, bőr problémák kezelésére – beleértve az ekcémát is – kiváló. Légzési nehézségek esetén ajánlott egy nagyot szippantani a „fenyőillatból”, ízületi fájdalmak észlelésekor pedig szinte kötelezően használandó.

Szegfűszeg
Ez a természetes orvosság a másnaposság elleni fejfájás leghatékonyabb ellenszere. Fogak, fogíny fájdalmakkor kifejezetten ajánlott, nem elhanyagolva az utána beálló szegfűszeg-lehelletet. Szintén fertőtlenítő, mint sok más „olajtársa”, így hígított változatban, harapások, sebesülések gyógyírja. Fejfájással, orrdugulással, gyomorfájással szemben szintén bevethető.

Feketebors
Nyilvánvaló, hogy nem olyan édes illatú virág, mint az eddig említettek. A világon szinte mindenütt a legértékesebb fűszerek közt tartják számon, részben azért, mert görcsök és görcsrohamok lecsitítására nincs jobb mód, másrészt pedig izom és ízületi fájdalmak kezelésére a legegyedibb növény.

Citromfű
A citromfű-olaj nem hangzik soknak, de annál többet „tud”. Antidepresszáns, idegnyugtató, megszünteti az alvászavart, leküzdi a bakteriális fertőzéseket, s herpeszek ellen, fejfájásra és magas vérnyomásra már az orvostudományban is elismertté vált.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek