Adrenalin injekció kell darázscsípéskor a rovarméreg allergiásoknak

03 máj. 2012 Administrator

darazs1Mit érdemes tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, vagy többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg allergia?  
A legtöbb csípés nyomán kialakuló duzzanat kellemetlen ugyan, de ritkán veszélyes. Csupán átmeneti kellemetlen duzzanat a csípés helyén, viszketés, kipirosodás a következmény. Magyarországon a szúnyogcsípés, pókcsípés ilyen „ártalmatlan”, aki nem allergiás, annál a méh- és a darázscsípés is ilyen enyhén zajlik le.

Nem szabad orvos nélkül kezelni azonban a csípés helyétől távoli testrészeken észlelt és az anafilaxiás tüneteket. Ilyen például a nyelési zavar, szédülés, eszméletlenség, nyelvduzzanat, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, sípoló vagy nehézlégzés. Ezek a tünetek azonnali sürgősségi ellátást igényelnek, ugyanis rovarméreg elleni allergiára utalnak, s ekkor adrenalin beadása szükséges. Ha nincs a közelben orvos, aki szükség esetén beadja az életmentő adrenalin injekciót, azonnal mentőt kell hívni.

darazs2A fullánkot a bőrből amilyen gyorsan csak lehet, el kell távolítani, például éles késsel, a fullánk belépésével ellentétes irányból. A csípés helyét ezután érdemes jegelni, majd antihisztamin tartalmú krémmel bekenni. Ha nem elég a helyi kezelés, viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet kaphat a rovarcsípett.

Öninjekciózásra alkalmas adrenalint (epinefrint) kaphat az, akinél rovarcsípés után egész szervezetet érintő allergiás reakció alakult ki. Az adrenalin autoinjektor egyben tartalmazza a gyógyszert, a fecskendőt és a tűt, valamint egy nagy megbízhatóságú beadó rendszert. Az anafilaxia teljes ellátásához elengedhetetlen, hogy a szer beadását követően mentőt hívjon vagy orvosi segítséget kérjen az érintett.

Darázs- vagy méhméregre allergiás embereknek érdemes zárt ruhát, zárt cipőt viselniük és kerülniük az élénk színeket, az illatos kozmetikumokat. A hajba szállt rovarral szemben jobb a hajkefe, mint a kéz, a hadonászás támadásra ingerli a darazsat. Főleg vidéki kirándulásokon, de éppen a városban is – szabadban enni vagy inni kockázatos, ahogyan az is, ha édes fagylalt vagy gyümölcs nyoma marad a bőrön. Akár ház körül, akár a természetben bukkan valaki darázsfészekre, ne bolygassa meg! – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben allergológus szakemberek.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek