Adjuk vissza a paraszt szó becsületét!

07 jún. 2012 Vaskor István

parasztIdén januártól a parasztnet.hu portálon keresztülközvetlenül vásárolhatunk olyan termelőktől, akik személyesen szállítják házhoz saját termékeiket.  

Míg a Csongrád megyei tanyagazdák felkészítésére és oktatására kerül sor a tanyasi termékek útja a fogyaszóhoz elnevezésű projektben, az ország másik részében egy forradalmian új elképzelés látszik megvalósulni.

Az ötletgazda a Lajosmizsén élő Cserényi István, aki méhész, s a portált az ő vállalkozása, a Mézes Maci Bt. működteti. A weblap nyitóoldalán olvasható az egyértelmű cél:
Honlapunkkal szeretnénk lehetőséget adni arra, hogy a termelők és vásárlók között közvetlen kapocs alakuljon ki, mely a bizalomra épül. Ha itt vásárol, akkor frissebb árut kap egy ellenőrizhető helyről, és közben közvetlen környezetét támogatja ezzel. Kérjük, adjon lehetőséget a magyar termelőknek, hogy bizonyíthassanak. Adjuk vissza a „paraszt” szó becsületét!”

zoldsegszepit1A honlapon lehetőség nyílik arra, hogy a vidéki termelők és vásárlók között közvetlen, bizalomra épülő kapcsolat alakuljon ki. Aki a parasztnet.hu-n vásárol, frissebb árut kap egy ellenőrizhető helyről, miközben közvetlen környezetét támogatja. Az pedig aligha szorul magyarázatra, hogy a termelői áruk olcsóbbak, frissebbek, egészségesebbek, mint a boltokban vagy viszonteladóknál kaphatók.

A minimális rendelés fontos tényezője a termelői házhozszállításnak. Ha sok a vásárlónak a minimálisan rendelhető mennyiség, össze kell fogni a családtagokkal, barátokkal, kollégákkal! A honlap lehetőséget nyújt csoportos rendeléshez is. A termelői aktuális árukészlet ugyanakkor függ a dátumtól, az időjárástól és további sok-sok tényezőtől. Kimondottan hazai termékeket kínál a portál, így ha rossz az idő egy-egy termékre, azt nem pótolják importtal. A házhozszállítás bizonyos időszakokban megritkulhat – amikor sok a termelői munka – de erről a gazdák áruházában tájékoztatják a weblapra látogatókat, a potenciális vevőket. Ahogy Cserényi István fogalmaz: ez az ára a minőségnek, mi elsősorban gazdák vagyunk, nem kereskedők.

rendeljen_kozvetlenA www.parasztnet.hu használata egyszerű. Az első látogatás alkalmával a főoldalon található térképen vagy a gyorskeresőben megadjuk lakhelyünket, így böngészhetünk az oda szállító termelők között. Helyiség megadása nélkül azokat a termelőket is látjuk, akik esetleg nem szállítanak lakóhelyünkre. A listában kis ikonok jelzik, ha a termelő pénz visszafizetési garanciát vállal, bio minősítéssel rendelkezik, illetve érvényes őstermelői igazolványa van.
A vásárlás előtt regisztrálni kell az oldalon. Ehhez első belépésünk alkalmával először a lakcímet kell beállítani a Rendelési címek menüben. Ezután a TERMELŐK menüre kattintva megjelennek a beállított címére szállító termelők. Természetesen válogathatunk a termékek között, és virtuális kosarába tehetjük azokat. Ha egyszerre több termelőtől vásárolnánk, nyugodtan megtehetjük - minden termelő külön jelenik meg a kosárban.

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek