A vegák rémálma! Húst találtak a banánban!
Vega vagy és azt hitted, a banán vagy a füge tökéletes étel a számodra? Gondold újra! Még ezekben az egyszerű gyümölcsökben is lehet állati eredetű anyag!
Ma már semmi nem az, aminek látszik!
A gyümölcstől a gabonapelyhen keresztül a sörig, számos ételről gondoljuk, hogy a vegetáriánusok is bátran ehetik-ihatják őket. Ám, ha alaposan megnézzük a címkéket (és ráadásként a sorok között is megtanulunk olvasni), felfedezhetjük, hogy állati eredetű termék szinte mindenben van.
A kárminvörös nevű élelmiszerszínezéket például apró, vörös bogarakból készítik, míg a banán permetezéséhez használt növényvédőszer kagylót tartalmazhat.
Parmezán: az autentikus parmezán, amely a Parmigiano Reggiano név viselésére jogosult, szarvasmarhák oltógyomrának egy darabkájából kivont oltóenzimmel készül. A Pecorino Romano, a Grana Padano és a Gorgonzola sajtok is tartalmaznak állati oltóenzimet. Bár a sajtot a vegánok eleve nem fogyasztják a lakto-vegetáriánusoknak is meg kell gondolniuk, belefér-e az étrendjükbe az oltógyomor-kivonat.
Füge: a füge természetesen nem állati eredetű élelmiszer, de a gyümölcsben lehetnek elpusztult rovarok maradványai. Előfordulhat ugyanis, hogy a fügedarázs bent ragad a fügében, és elpusztul. Egy enzim azonban lebontja a tetemet, így az az érett füge belsejében már nem látható.
Joghurt: bár a joghurt tejtermékként eleve nem vegán, a tejterméket fogyasztó vegetáriánusok is meg kell hogy gondolják a fogyasztását, tekintve, hogy a krémesebb verziókban állati csontokból, bőrből és kötőszövetekből kivont zselatin lehet.
Banán: csak a bio banán felel meg a vegán életmód követelményeinek, mivel kiderült a legtöbb nem bio terményt olyan növényvédő szerrel permetezik, amelyik rákok páncéljából kivont anyagokat tartalmaz.
Sör: Néhány sör, köztük a világhírű ír barna sör, a Guinness szűréséhez halenyvet használnak.
Piros édességek: a kárminvörös ételszínezéket a bíbortetűből vonják ki.
Worcestershire-szósz: a mártás jellegzetes ízét adó anyag szardellakivonatot tartalmaz.
Narancslé: egyes márkákat omega-3 zsírsavakkal dúsítanak, amelynek forrása halolaj is lehet.
Gabonapelyhek: szintén zselatin lehet bennük, amelyet állati bőrből, csontból és kötőszövetekből vonnak ki.
Kész tortalapok és pitealapok: növényi zsírok helyett gyakran egyszerűen az olcsóbb sertészsírral készülnek.
Mályvacukor és gumicukrok: ruganyos állagukat szintén a legtöbbször az állati eredetű zselatinnak köszönhetik.
Pesto: ha nincs az üvegén világosan jelezve, hogy vegán termékről van szó, akkor lehet benne állati oltógyomor-kivonatot tartalmazó Pecorino vagy Grana padano sajt.