A vegák rém­álma! Húst ta­lál­tak a ba­nán­ban!

21 máj. 2015 Administrator

Vega vagy és azt hit­ted, a banán vagy a füge tö­ké­le­tes étel a szá­modra? Gon­dold újra! Még ezek­ben az egy­szerű gyü­möl­csök­ben is lehet ál­lati ere­detű anyag!

banana2Ma már semmi nem az, aminek látszik!

A gyümölcstől a gabonapelyhen keresztül a sörig, számos ételről gondoljuk, hogy a vegetáriánusok is bátran ehetik-ihatják őket. Ám, ha alaposan megnézzük a címkéket (és ráadásként a sorok között is megtanulunk olvasni), felfedezhetjük, hogy állati eredetű termék szinte mindenben van.

A kárminvörös nevű élelmiszerszínezéket például apró, vörös bogarakból készítik, míg a banán permetezéséhez használt növényvédőszer kagylót tartalmazhat.

Parmezán: az autentikus parmezán, amely a Parmigiano Reggiano név viselésére jogosult, szarvasmarhák oltógyomrának egy darabkájából kivont oltóenzimmel készül. A Pecorino Romano, a Grana Padano és a Gorgonzola sajtok is tartalmaznak állati oltóenzimet. Bár a sajtot a vegánok eleve nem fogyasztják a lakto-vegetáriánusoknak is meg kell gondolniuk, belefér-e az étrendjükbe az oltógyomor-kivonat.

Füge: a füge természetesen nem állati eredetű élelmiszer, de a gyümölcsben lehetnek elpusztult rovarok maradványai. Előfordulhat ugyanis, hogy a fügedarázs bent ragad a fügében, és elpusztul. Egy enzim azonban lebontja a tetemet, így az az érett füge belsejében már nem látható.

tejallergia3Joghurt: bár a joghurt tejtermékként eleve nem vegán, a tejterméket fogyasztó vegetáriánusok is meg kell hogy gondolják a fogyasztását, tekintve, hogy a krémesebb verziókban állati csontokból, bőrből és kötőszövetekből kivont zselatin lehet.

Banán: csak a bio banán felel meg a vegán életmód követelményeinek, mivel kiderült a legtöbb nem bio terményt olyan növényvédő szerrel permetezik, amelyik rákok páncéljából kivont anyagokat tartalmaz.

Sör: Néhány sör, köztük a világhírű ír barna sör, a Guinness szűréséhez halenyvet használnak.

Piros édességek: a kárminvörös ételszínezéket a bíbortetűből vonják ki.

Worcestershire-szósz: a mártás jellegzetes ízét adó anyag szardellakivonatot tartalmaz.

Narancslé: egyes márkákat omega-3 zsírsavakkal dúsítanak, amelynek forrása halolaj is lehet.

citrus1Gabonapelyhek: szintén zselatin lehet bennük, amelyet állati bőrből, csontból és kötőszövetekből vonnak ki.

Kész tortalapok és pitealapok: növényi zsírok helyett gyakran egyszerűen az olcsóbb sertészsírral készülnek.

Mályvacukor és gumicukrok: ruganyos állagukat szintén a legtöbbször az állati eredetű zselatinnak köszönhetik.

Pesto: ha nincs az üvegén világosan jelezve, hogy vegán termékről van szó, akkor lehet benne állati oltógyomor-kivonatot tartalmazó Pecorino vagy Grana padano sajt.

Forrás

 

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek