A természet biogazdasága ontja az egészséges növényeket

07 júl. 2012 Kadlót Kati

vadfeketebodzaElérkezett az idő egyes zöldségfélék és gyümölcsök betakarítására. Már leszedtük a cseresznyét, meggyet, szamócát, málnát, téphetjük a sóska leveleit.
Mekkora segítség a háztartásban, ha ezekért a finomságokért nem kell pénzt adni, ráadásul vegyszerek nélkül növekedett, frissen szedett gyümölcsöket és zöldségeket helyezhetünk az asztalra, és tehetünk el télire.

Ha az időjárás esetleg kedvezőtlen, netán nincsen kertünk, akkor is hozzájuthatunk sok egészséges növényhez. Egy kirándulás, séta alkalmával már gyűjthetjük a természet „biogazdaságából” az általunk kiválasztott finomságokat. Arra azonban figyelni kell, mikor, mit kínál nekünk.

vadlandzsasutifuNem is gondolnánk, hogy a virágos mezőn, erdőben, vagy akár az árokparton mennyi hasznos, használható, értékes tápanyagokat tartalmazó növényt találhatunk. Ezek sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az aroma- és keserűanyagoknak, illetve illóolajoknak köszönhetően pozitív hatásuk van anyagcserénkre: a vadon termő zöldségféléknek emésztést serkentő, vízhajtó és vértisztító hatásuk van. Nagyon sok vadnövény fogyasztható, nemcsak gyógytea, hanem ételek formájában is.

A növények gyűjtése előtt tájékozódjunk, hogyan néz ki a növény, mert sok ehető növénynek van nagyon hasonló társa, ami mérgező, éppen ezért ne kóstolgassunk össze-vissza, mert veszélyes. Csak azt szedjük le, amit biztosan be tudunk, azonosítani.

vadcsipkebogyoRégen nem volt gond, de sok mai ember gyógyszeres kezelés alatt áll, ezért fontos, hogy az orvos véleményét is kikérjük, mielőtt gyógynövényeket kezdünk fogyasztani. Ezek a növények egyes gyógyszerek hatását megváltoztatják, illetve akár veszélyesek is lehetnek bizonyos betegségekben szenvedőkre.

A növény leveleit, termését gyűjtve ne semmisítsük meg magát a növényt azzal, hogy gyökerestől kitépjük, vagy hogy minden levelét leszedjük. Egy növényről, csak néhány hajtást, levelet vagy virágot vegyük le, és csak annyit gyűjtsünk mindenből, amennyire szükségünk van!

vadborokaLehetőleg ne legyen szennyezett a talaj, ne olyan területet válasszunk gyűjtésre, ami esetleg vegyszeres permetezést kaphatott, és ne gyűjtsünk közlekedési utak mellől sem. Kerüljük a kutyasétáltató helyeket és a belvárosi parkokat is. Természetvédelmi területeken még a közönséges növényeket sem gyűjtjük be. Ne gyűjtsünk védett növényeket!

A növény bármely részéről van szó, szellős, árnyékos helyen szárítsuk, semmiképpen ne a napon! A megszárítandókat kössük kisebb csokrokba, és akasszuk fel, vagy szétterítve, tiszta fehér vásznon vagy papíron szárítsuk meg. Ha a növényi részek, gyümölcsök teljesen megszáradtak, tiszta vászonzacskóban vagy jól záródó dobozban, hűvösebb, sötét helyen tároljuk. Némely növényt fagyaszthatunk is.

Ízelítőül néhány vadon termő növény és felhasználása:
vad cseresznye
- friss fogyasztásra, gyümölcsteának, befőttnek
erdei szamóca - friss fogyasztásra, gyümölcsteának, az eperlekvárnak finomabb ízt, illatot ad
erdei málna - friss fogyasztásra, gyümölcsteának, a málnalekvárnak, szörpnek finomabb ízt, illatot ad
szeder - friss fogyasztásra, gyümölcsteának, a szederlekvárnak finomabb ízt, illatot ad
vadrózsa (csipke) - teának, lekvárnak, szörpnek
papsajt (mályva) termése – frissen, salátákhoz
bodza termése – lekvár, bor, pálinka
kökény – tea, likőr ízesítésére
vad alma – friss fogyasztásra, gyümölcsteának, káposztasavanyításhoz, pálinkának
vadkörte - friss fogyasztásra, gyümölcsteának, pálinkának
mogyoró - friss fogyasztásra, süteményekhez
vad torma – ételkészítéshez, húsokhoz
vad sóska – friss fogyasztásra, főzeléknek, szárítva télire
boróka bogyó – fűszer
kakukkfű – fűszer
csalán – teának, borogatásnak, főzeléknek
Akácvirág, hárs, kamilla, apró bojtorján, lándzsás útifű - teának
gombák erdőn és mezőn – sülve, levesnek, mártásokhoz, télire aszalva, savanyúságnak.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek