A tanyasi termékek útja a fogyasztóhoz

05 jún. 2012 Vaskor István

eletmodvaltas1Fenti elnevezéssel zajlik az a vidéki projekt, melynek keretében négy helyszínen Csongrád megyei tanyagazdák felkészítésére és oktatására kerül sor. 
A Vidékfejlesztési Minisztérium Tanyafejlesztési Programjának keretében szegedi székhelyű Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft. sikeresen pályázott és széleskörű összefogással 500 tanyát térképezett fel a Duna-Tisza közi Homokhátság Csongrád megyei tanyavilágában. Alapvető céljuk az volt, hogy előmozdítsák a tanyák életképességének megújítását.

elelmiszer2Ennek érdekében kérdőíves felméréssel keresték meg azokat a mezőgazdasági árutermelő, falusi turizmussal, élelmiszer-feldolgozással foglalkozó, külterületen élő gazdálkodókat, akik az élelmiszergazdasági tevékenységükből kívánnak megélni, s alkalmasak és képesek arra, hogy portékájukat megfelelő minőségben állítsák elő, illetve keresik az új értékesítési csatornákat, és szeretnének fejlődni.

A program keretében díjtalan képzési lehetőséget biztosítanak a tanyagazdáknak Kisteleken, Mórahalmon, Szegeden és Csongrádon, hogy elsajátíthassák az árutermelés szempontjából hasznos ismereteket. Az oktatási programsorozat június 7-én kezdődik Mórahalmon, majd június 12-én Csongrádon, június 14-én Kistelken, június 18-án pedig Szegeden tájékoztatják aktualitásokról a gazdákat.

falusiidill1 Az előadásokon az érdeklődők egyebek mellett megismerkedhetnek a kistermelői élelmiszer-előállítás és forgalmazás szabályaival, az élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai előírásokkal, a falusi vendégasztallal, az állati és növényi eredetű termékek feldolgozásának szabályaival és a védjeggyel kapcsolatos ismeretekkel, különös tekintettel a „Homokháti portéka” védjegyre.

A program június 27-én Szegeden egy promóciós rendezvénnyel zárul, melyen üzleti tárgyalásra nyílik lehetőség az áruforgalomban részt venni kívánók számára. A tanyagazdák találkozhatnak az élelmiszer kiskereskedők, vendéglátósok és közkonyhák képviselőivel, megismerhetik a keresleti oldal igényeit, ez utóbbiak pedig a tanyagazdák kínálatát. A rendezvényen a tanyagazdák bemutathatják áruikat a felvásárlóknak, felhasználóknak, és termékkostoltatásra is lehetőség nyílik.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek