A szárított bab kiváló főzelékben, de díszként is megállja a helyét

30 okt. 2012 Vaskor Máté

bab-sciencedaily_comA száraz babhoz különböző méretben, formában, színben is hozzájuthatunk a boltokban, épp ezért ideális kreatívan újrahasznosítani a konyhán kívül is.

Habozás nélkül állíthatjuk: a szárított bab egy kulináris élvezet. Ára még nem szökött az egekbe, így akár a zöldségeken spórolni is tudunk. Kevesebbe kerül, mint a konzerv bab, amelyben már egyébként is számos adalékanyagot találhatunk meg. Tele van fehérjével és tápanyagokkal. A pontosabb jellemzői nagyban függnek a fajtától, de többségben meglelhetők benne vitaminok.

A száraz babot hűvös helyen tároljuk, amíg szükségünk nincs rá. Ha főzni szeretnénk, akkor hat órával a konyhai műveletek elkezdése előtt áztassuk be, majd mielőtt felrakjuk főni, öblítsük át többször. Az áztatás elősegíti a bab főzési idejének lerövidítését és megakadályozza, hogy felpuffadjon. Érdemes a fagyasztóban tárolni azt, hogy a későbbi időszakokban is bármikor ételeket készíthessünk belőle. A szárított babból készül a babliszt is, amely gluténmentes, de sütéskor is használhatunk.   

A konyhán kívül is ki-ki megtalálja a maga módját, hogy hogyan tud hasznot húzni az élelemből.

Kezdjük a babzsákoknál, melyek többek, mint gyermekjátékok. Forró állapotban is megállják helyüket, ha izomsérülést szenvedtük, vagy egy fárasztó nap után relaxációra vágyunk, és a vállunkra helyezve lazítunk.

bab-blog_makezine_comA száraz babbal remekül lehet játékokban számolni – így kártyajátékoknál hasznát vehetjük tét formájában –, de könnyen csaphatunk velük kellemes muzsikát is. Ha gyermekünk nagy művészi tehetséggel van megáldva, de nem szeretnénk különösebb összeget kiadni kellékekre, akkor adjunk neki babot, hogy azzal ügyeskedjen. Ragaszthatók papírra és bélésnek is jók, csak hogy a legegyszerűbbeket említsük.

Ha tovább megyünk, ráeszmélünk, hogy nem csak gyermekek használhatják kreatívan a babot: a kézműves világban rengetegen veszik hasznát különböző formában. Vázák készítésekor, szárított virágok díszeként, de a szobrok finomítását is a száraz babbal oldják meg az odafigyelő kézművesek.

Forrás: Care2.com


Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek