A negyven lakosú falu nagy tervei

07 máj. 2012 Lendvai Béla

marokfold2Márokföldön alig haladja meg a negyvenet az állandó lakosok száma, mégis folyamatosak a turisztikai fejlesztések, és egyre több a vendég a faluban.   
A magyar-szlovén határtól alig pár száz méterre fekvő települést a hetési tájegység és az Őrség találkozásánál kell keresni. Mellékutakon juthat el ide az utazó. Az egyetlen, majdnem két kilométeres utcából álló faluban több ház látványos felújításon esett át, az egyikben művészeti galériát is létrehozott a tulajdonosa. A lakatlan porták, a hatalmas fészerek arról árulkodnak, hogy valamikor módos gazdák élhettek ebben a csodálatos vidéki környezetben.

A település falugondnoki szolgálatot működtet, tavaly íjászpályát építettek, idén pedig erdei kalandparkot alakítottak ki. Mindezt önerőből, sok millió forint felhasználásával, pályázati források nélkül. Így talán nem véletlen, hogy az általános tendenciákkal ellentétben a kis falura nem az előöregedés, hanem a fiatalodás jellemző.

marokfold1- Nagy szerencsénk, hogy a falu közigazgatási területéhez tartozik egy szálloda, amely közvetlenül a határon, az erdő alján fekszik – mondja Szabó István polgármester. – Az Abbázia Country Club Hotel 11 éve nyitotta meg kapuit, az egykor itt álló határőr laktanya átalakításával és kibővítésével. A vendégjárásnak köszönhetően innen származik a falu adóbevételének legjelentősebb része. Évente kilencmillió forintot fizet a kasszába a szálloda, és ehhez még nagyjából ugyanekkora költségvetési támogatása van a falunak. Így összesen mintegy 18 millió forintból tud gazdálkodni.

Csak alig néhány gyerek lakik a településen, sok az idős, de egyre több a betelepülő, amivel javul az átlagéletkor. A jelenlegi polgármester is messziről jött ember, 13 évvel ezelőtt Budapestről költözött Márokföldre, ahol most lovat, kutyát, macskát tart, és másodállásban irányítja a település mindennapjait. Főállásúként ugyanis Lentiben alsó tagozatos gyerekeket tanít.
Az első lépés, a falugondnoki szolgálat megszervezése után azon kezdték el törni a fejüket, hogy a környékre látogató turistákat miként lehetne megállítani Márokföldön.

- Óvatos lépésekkel folytattuk, egy energiapark kialakítása volt a következő feladat. Egy helyben élő és ilyesfajta dolgokkal foglalkozó asszony kimérte a településen a feltöltődést szolgáló pontokat, ezeket kitábláztuk, utat alakítottunk ki, és láttuk, hogy a turisták már tényleg megállnak - magyarázza Szabó István.

csodaszarvas3A kezdeti eredményeket látva jött a következő ötlet, felvették a kapcsolatot a lenti hagyományőrző íjászokkal, hogy hozzanak létre egy íjászpályát. A tavalyi megvalósítás óta a környékbeli hotelekből, panziókból egyre többen érkeztek. Ezután fogalmazódott meg a nagy ugrás, a kalandpark gondolata.
A polgármester szerint a kalandpark azért is kiváló beruházás, mert munkahelyet teremtettek vele. Két fiatal működteti a létesítményt, de az is a feladatkörükbe tartozik, hogy a település jó hírét vigyék. Ők foglalkoznak a marketinggel, internetes oldalakon kutatják a bemutatkozási lehetőségeket, és a leendő látogatókat is ajánlatokkal látják el.    
A helyi kezdeményezéseknek azonban ezzel még nincs végük. Szeretnék például most már két és félmilliós pályázati forrással bővíteni, szépíteni az energiaparkot. Helyi termékeket árusító boltot nyitnának, ahová a környékbeli termelők hozhatnák portékáikat - gombakészítményeket, tökmagolajat, savanyított répát, kecskesajtot, házi pálinkát, mézet például. Tervük, hogy a falu elhanyagolt földjeit újból megművelik, mellyel a rászorulók munkát és megélhetési lehetőséget is kapnának, s így a tájjellegű készítmények számát is gyarapíthatják.

Forrás: MTI-Press
Fotó: rtvslo.si

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek