A legkevésbé ismert gyógynövények a fűszerezéshez
Mindannyian ismerjük a rozmaringot, a bazsalikomot, az oregánót és ezer meg egy elterjedt gyógynövényt. De főztünk-e már borágóval, vagy turbolyával?
Nyári borsikafű
Mi ez? – Kicsit hasonlít a majorannához és a kakukkfűhöz, de egy kicsit borsosabb ízvilágot képvisel. A népszerű gyógynövényt már a középkorban felhasználták. Párja, a téli borsikafű sokkal markánsabb.
Mihez használható? – Babban és borsóval kiválóan szuperál, de salátaöntetekben, levesekben és pácokban is finom.
Borágó
Mi ez? – Leggyakrabban gyönyörű virágai miatt termesztik, de kulináris gyógynövényként is alkalmazható. Leveleinek és virágainak az uborkához hasonlatos íze van.
Mihez használható? – Frissítő ízt ad a leveleseknek és salátáknak. Olaszországban gyakran a tésztaféléket is töltik vele.
Culantro
Mi ez? – Népszerű a latin-amerikai, a karibi, valamint a Dél- és Délkelet-ázsiai konyhákban is. Kinézete miatt gyakran összekeverik a korianderrel (valamint olykor a név miatt is, hisz a koriander spanyolul cilantro), ami nem is véletlen, mert igen közeli rokonságban állnak. Ízük is hasonló, de nem összekeverhető, mert a culantro sokkal erősebb, mint ismert unokatestvére.
Mihez használható? – Salátákban, salátaöntetekben gyakran előfordul, de a koriandert is helyettesíthetjük vele, természetesen csak kisebb adagolással.
Lestyán
Mi ez? – Egykor még népszerű gyógynövény volt Európában és a Közel-Keleten, melynek íze a petrezselyem és a zeller levelének ötvözéséhez hasonlít, valamivel gyengébb kivitelben.
Mihez használható? – Ízesíthetünk vele leveseket, salátákat, burgonyát és tojást.
Turbolya
Mi ez? – Közeli hozzátartozója a petrezselyemnek, de sokkal ízletesebb és kevesebb ideig tartható el. Nagyon enyhén az ánizs ízvilágára emlékeztethet.
Mihez használható? – Főzve és nyersen is hozzáadhatjuk salátákhoz, grillezett zöldségekhez, de levesekhez és tésztákhoz is.
Forrás: care2.com