A kutyatartás kulisszatitkai

02 máj. 2012 Vaskor Máté

kutyatartas1Talán régóta vágysz arra, hogy legyen egy hűséges kutyád az otthonodban.  Viszont néhány dolgot feltétlenül át kell gondolnod, mielőtt ebet vásárolsz.

Évekkel ezelőtt a Lessie című sorozatot szinte mindenki tűkön ülve várta napról napra a televízió képernyői előtt. Sokaknak ekkor még nem volt háziállatuk, s a statisztikák szerint az óta egyre több ember tudhat magáénak egy házőrzőt.

Azt ugyan tudjuk, hogy az ebek értelmes barátok, s egyebek között felismerik az emberek kommunikációs szándékait. A kutyabirtoklásnak azonban akadnak gazdai kötelességei is. A játszadozás és a szórakozás mellett jó néhány dologra kell odafigyelnünk, hogy kedvencünk jól érezze magát.

A következő néhány pontban összeszedtük, hogy milyen feltételei vannak a kutyatartásnak.

Idő- és energiaigényes. Ha egyedül élsz, és húsz órát dolgozol naponta, akkor nem biztos, hogy neked kutya kell. Ha keveset vagy otthon, akkor érdemes elgondolkoznod egy kutyasétáltató felkeresésén is.

kutyatartas2Elegendő térre van szükség. A háziállatnak nem csak hozzád, hanem környezetedhez is alkalmasnak kell lennie. Ha nem egy vidéki tanyán, hanem egy panellakásban élsz akkor nyílvánvaló, hogy csak egy kisebb termetű kutyát tudsz ellátni. Figyelned kell, hogy ne unatkozzon a kis helységben, ahol unalmában értékes dolgokat tud tönkretenni. A nagyobb ebek méretes kertet igényelnek, ahol kedvükre szaladgálhatnak.

Az ebek érzékenyek az éghajlati tényezőkre. Fontold meg, hogy milyen fajta házőrzőt választasz, hisz nem mindegyikőjük alkalmazkodik lakóhelyed klímájához. Ez különösen fontos, ha az udvaron szeretnéd tartani a kutyust.

A kiskutyák aranyosak, de sok gond van velük. A kölykök sok munkát adnak a gazdáiknak. Ha nem szeretnél elrágott cipőkkel és bútordarabokkal találkozni lakásodban, és nincs elég időd és pénzed, hogy rendszeresen idomárhoz hurcold őt, akkor a te esetedben egy felnőtt kutya befogadása jobb döntés lehet.

Kell egy optimális kutyaház. Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, nem mindegy, hogy hová helyezed, milyen anyagból, milyen hőszigeteléssel és milyen méretű ólat vásárolsz. Legalább olyan komolysággal válassz, mintha magadnak néznél új házat.

kutyatartas3Otthonodat többé-kevésbé át kell rendezned. Győződj meg róla, hogy a drágább holmik – beleértve a cipőket és a ruhákat – olyan helyen vannak-e, ahol a „blöki” nem fér hozzá. Ugyanez vonatkozik a gyógyszerekre és a vegyi anyagokra is. A kölykök kedvenc időtöltése, hogy mindent fel szeretnének fedezni, úgyhogy minden veszélyes dolgot tégy elérhetetlenné számukra.

Az állatorvos anyagi és időbeli tényezőit se felejtsd el. A kötelező oltások és az egyéb védőpirulák nem olcsók, és csak a doki tudja kivitelezni ezeket. A rendszeres szűrések továbbá sok időt igényelnek, de ez mind nagyon fontos ahhoz, hogy kedvenced hosszú és egészséges életet éljen.

Megfelelő pórázról is gondoskodnod kell. A túl kicsi, vagy túl nagy kutyahám, vagy póráz fájdalmat okozhat az ebnek egy-egy sétáltatás alkalmával. Legrosszabb esetben ki is szabadulhat a hám alól, s más kutyákat, vagy embereket is megsebesíthet.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek