A gombafaj, mellyel Alzheimer-kórt gyógyíthatnánk

09 aug. 2012 Vaskor Máté

oroszlansoreny_realmonstrosities_comRengeteg gombafaj nyújt potenciális gyógymódot bizonyos betegségekre. A védett oroszlánsörény gomba azonban még a kutatók figyelmét is magára vonta.

Ezúttal nem a már csak engedéllyel szedhető szarvasgombáról lesz szó. A magyarországi vidékeken vadon, üde bükk- és tölgyerdőkben élő, szeptembertől novemberig megtalálható oroszlánsörényt juhfejének, medvefejének, valamint süngombának is nevezik. Nem a szokványos szárasfélékhez tartozik: a gömb alakú élőlényt lépcsőzetesszerű tüskék alkotják, melyeken fehér spórák találhatók.

Az oroszlánsörényt manapság ínyencségként fogyasztják. Egyedüli gomba, melynek húsz százaléka fehérje, íze pedig a homáréra és a rákéra hasonlít. Keserű lehet, ha sütéskor nem várjuk meg széleinek teljes pirulását. Némi gyakorlat kell hozzá, hogy eme egyedi gomba ízvilágát felfedezzük.

oroszlansoreny_melc_usA süngomba ideg-regeneráló hatásával egyre több és több kutató kezd el foglalkozni. Legelőször 1991-ben a japánok kezdtek el érdeklődni komolyabban a gomba iránt. Akkor már megerősítették: két olyan molekulát fedeztek fel benne, mely az idegkárosodásokat gyógyíthatja. 2009-ben, szintén Japánban, harminc idegi problémával küszködő betegen hajtottak végre kísérletet: mindegyikük állapota szemmel láthatóan gyógyult a gomba fogyasztásának ideje alatt.

Nemrégiben egereken is kipróbálták az oroszlánsörény hatóanyagát. Egy egércsoportot egy labirintusból való kijutásra ösztönöztek a tudósok. Előbb szokványos ételek fogyasztása mellett kellett megtenniük az útvesztőt, majd 23 nap juhfeje étkezését követően újból megpróbálkoztak a kihívással. Első alkalommal egy egér sem jutott ki a labirintusból, ám másodszorra már mindegyiknek sikerült. Az eredmény az emberekre nézve is pozitívan fogható fel, hiszen az Alzheimer-kóros betegeknek is előnyére válhat a süngomba.

oroszlansoreny_flickriver_comA betegségek nagy részével küszködő emberek körében az elmúlt tíz évben csökkent az elhunyások száma. Ezzel szemben az orvosi közösség egyre aggasztóbb híreket bocsát ki az Alzheimer-kórosok, és az öregedéskor szenilissé válók elhalálozását illetően. A gomba hatása a neurológiai panaszokra kiváló hatással bír, a koncentrálóképességet is javítja.

Figyelemre méltó tehát a gomba „képessége”. Vajon fogyasztása mellett sokkal könnyebben gyógyítható napjaink gyilkos betegsége, az Alzheimer-kór? Lehet, hogy a süngomba a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex elhatalmasodását is megakadályozza? A kérdésre valószínűleg hamarosan egyértelmű választ kapunk.

A medvefeje sajnos csak nagyon kevés élelmiszerboltban beszerezhető, ugyanakkor könnyen termeszthető. Az viszont biztos, hogyha beigazolódnak a tanulmányok, akkor villámgyorsan terjed majd szét a földön gyógyító erejének élő legendája.

Ezek is érdekelhetnek

Sokszinűvidék.hu - Ahol a jó élet lakik - 2015

 

Kiemeltek